Home » Hund » 5 tips för hur du får tid för hundträningen!
Hund har hittat ost på köksbänken
Aha! Där ligger ju osten som husse har gömt!

5 tips för hur du får tid för hundträningen!

Vi matas alla av information om hur viktigt det är att regelbundet träna sin hund för att den ska må bra. Men det är inte alltid så lätt att få tiden att räcka till mellan arbete, familj, aktiviteter, träningar och andra saker som vi försöker pressa in i våra redan så fulla scheman. Så hur gör man för att hitta den tiden?

 1. Promenaderna
  Man med hund på promenadHunden ska gå ut minst tre gånger per dag så här har du ett jättebra tillfälle till att träna med din hund! Förbered dig redan innan ni går ut, så att du har hundgodis och kanske några leksaker med dig i fickan. Koppla bort dina tankar på jobbet och familjen och sätt telefonen på ljudlöst, för nu ska du ha kvalitetstid med din hund.
  Låt hunden få nosa som den vill och uträtta sin behov i början av promenaden så har du större chans att få uppmärksamheten sen. Träna på koppelgående, snurra runt lyktstolpar, låt hunden söka godis och jobba med kontaktövningar. Det finns massor som ni kan hitta på tillsammans utomhus. Du hittar tips på aktiviteter ni kan göra på Aktivera hunden utomhus.
 2. Reklampauserna
  När det gäller hundträning så är det bättre att träna korta stunder och ofta istället för långa stunder och mer sällan. Innan du sätter dig framför tvn plockar du fram hundgodis, leksaker och andra träningsföremål. Idéer på olika aktiviteter som ni kan göra inne hittar du på Aktivera hunden inomhus. Medan tv-programmet pågår blir det automatisk passivitetsträning för din hund, skäller eller gnäller den så ignorerar du den helt enkelt. Behöver du lugna hunden sätter du den mellan dina ben och stryker den sakta över bringan.
 3. Medan maten står på spisen
  När maten står på spisen eller i ugnen hinner du träna några minuter med din hund. Det är ett perfekt tillfälle att träna på Kontaktövningar, att lära hunden att stänga skåpdörrar, plocka upp och ge dig grytlappen som du ”tappar” på golvet eller låta hunden få söka rätt på sin mat som du gömmer.
 4. Medan du väntar på att barnens aktiviteter ska bli klara
  Har du yngre barn brukar de ofta ha olika aktiviteter inbokade under veckorna. Ta med dig hunden och passa på att ta en promenad medan barnen spelar fotboll eller simmar. Är ni på sådana ställen där hunden kan vara med, t.ex vid en fotbollsplan, kan du träna på både kontaktövningar och enklare lydnad. För hunden blir alla vanliga övningar svårare när ni är på en plats med mycket störningar. Även om hunden kan ta ögonkontakt med dig när ni är hemma är det inte säkert att det är lika lätt vid en fotbollsplan där andra springer runt.
 5. När du åker och handlar
  Ta med dig hunden på alla små ärenden du behöver göra. Ta en promenad runt köpcentret innan du går in för att handla, du kanske kan hitta olika hinder som hunden kan hoppa över eller gå balansgång på. Om inte annat så är det andra dofter där än vad hunden normalt hittar och det stimulerar hjärnan. Är det inte alltför varmt ute så kan hunden sedan ligga kvar i bilen medan du handlar.

Som du ser så behöver inte hundträning alltid innebära att du viker halva helgen åt att åka ut i skogen, hunden mår bättre av att få mer vardagsstimulans istället. Dessutom är mitt tips också att du ser dessa små stunder som ett välkommet avbrott i din stressade tillvaro, bara du och hunden tillsammans!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.