Home » Hund » 600 påkörda hundar
En hund springer ut framför en bil

600 påkörda hundar

Det kan i bland gå fort- innan du vet ordet av har hunden smitit ut genom dörren och försvunnit utom synhåll!

Varje år blir ca 600 hundar påkörda varav en tredjedel blir så allvarligt skadade att de avlider. Men hur ska du som bilist agera om du råkar köra på en hund eller katt?

  1. Stanna bilen så snart det är trafiksäkert. Du som bilist har ansvar att köra åt sidan så att du inte orsakar en ny olycka. Sätt på varningsblinkers och/eller ställ ut varningstriangeln.
  2. Se efter hur det gick för hunden eller katten.
  3. Ring polisen, du som bilförare har anmälningsplikt om du har kört på en hund eller katt. Kontaktar du inte polisen så räknas det som en smitning.
  4. Om möjligt ge första hjälpen, men var försiktig, ett skadat djur kan bli aggressivt på grund av smärta. Bind gärna en nossnara på hunden. Är det en katt du har kört på kommer den troligtvis att försöka gömma sig eller smita iväg. Använd t.ex en filt för att kunna fånga in den.
  5. Finns ägarens uppgifter på halsbandet kontaktar du även den.
  6. Se till att djuret kommer till en veterinär för undersökning. Tänk på att du INTE får slå ihjäl en hund eller katt, det är endast polisen eller veterinären som får avgöra om djurets lidande måste avslutas.
  7. Kontakta ditt försäkringsbolag och ge dem alla uppgifter om olyckan. Om hunden eller katten plötsligt sprang ut på vägen kommer du som bilist troligen inte anses vara ansvarig för olyckan. Men varje situation är unik och bedöms enskilt, så beroende på situationen kan det vara du och/eller djurägaren som ställs till svars.

 

Är det din hund eller katt som är påkörd?

  1. Se till att du får alla kontaktuppgifter av bilisten.
  2. Om möjligt hunden eller katten ge första hjälpen.
  3. Kontakta veterinären för råd om hur du ska agera.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.