Home » Hund » Allergisk mot allergifodret!
Hunden Astra står vid Mälaren en blåsig vinterdag

Allergisk mot allergifodret!

Veterinären som vi träffade i måndags ringde precis innan helgen för att meddela svar på proverna som vi tog på Astra. Alla blodvärden såg bra ut så det var skönt, däremot visade odlingen på hennes utslag att de bestod av psedumonas-bakterier vilket var mindre bra. Det betyder att den antibiotika vi redan hade börjat ge henne inte är verkningsfull så det blev ett byte. Den enda antibiotika som biter på dessa bakterier är tydligen en sådan sort som veterinärerna ska vara väldigt restriktiva att skriva ut eftersom det slår ut allt möjligt och därför kan ge upphov till antibiotikaresistenta bakterier.

Hon blir duschad varje kväll med specialschampo vilket hon går med på med en viss tvekan. Hon är inte speciellt glad när jag hämtar henne för att gå in i badrummet men jag tror att hon tycker om själva delen när jag masserar in schampot i alla fall. Det ska sitta kvar i pälsen under 10 minuter och istället för att bara stå och vänta brukar jag fortsätta massera henne, vilket hon faktiskt verkar uppskatta.

Torkningsprocessen med att föna henne efteråt går nu betydligt snabbare eftersom hon inte längre har så mycket päls som ska bli torr. Dessutom har vi lagt in ett litet träningspass under tiden då hon ska bjuda på en mängd olika beteenden för att få en belöning. Så hon går frivilligt och ställer sig i position när jag kommer med fönen. 😉Hunden Astra står på bryggan en kylig vinterdag

Varje gång det är dags för dusch känner jag igenom hennes päls ordentligt för att hitta ev. nya utslag. Nu har de minskat rejält, i går hittade jag bara två nya fläckar. Jag har funderat på att raka av henne så gott som all päls, eftersom det mesta ändå är borta, men har beslutat mig för att inte göra det. Det ger mig större kontroll på om hon får nya utslag, för är inte pälsen rakad runt utslaget så har det tillkommit efteråt. Så hon får helt enkelt se underlig ut med små öar av päls här och där.

Vad var det nu som orsakade det enorma utbrott av utslag? Ja, den som visste det! Med största sannolikhet var det faktiskt allergifodret denna gång! Det superfoder som är så renat och sönderslaget på molekylnivå att den mest allergiska hund ska kunna tåla det… Men som veterinären sa, att det gäller alla proteiner eftersom det är dem man oftast är allergisk mot. Vi borde därmed troligtvis kunna utesluta att det inte är kött-, ägg eller fiskproteiner som hon reagerar på. Vi har återigen bytt tillbaka till hennes gamla foder och antalet nya utslag har som sagt minskat betydligt.

Vår ordinarie veterinär, som dessutom är hud- och allergispecialist kommer tillbaka från sin ledighet under nästa vecka så hon kommer att ringa mig för en diskussion om hur vi går vidare. Men Astra undrar varför hon inte längre får smaka en liten ostbit när osten tas fram ur kylskåpet  🙁 .

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.