Home » Hund » Är det bra eller dåligt med flexikoppel?
Flexikoppel -bra eller dåligt?

Är det bra eller dåligt med flexikoppel?

På hundkursen idag fick jag frågan om det bra eller dåligt att använda flexikoppel på hunden. Nu vet jag att jag kommer att sticka ut hakan 😉 , det är en laddad fråga hos många.

Flexikoppel har troligen uppfunnits av någon som gärna ville låta sin hund gå fritt men ändå vara kopplad och som sådan är tanken god. Hunden har möjlighet att röra sig över ett större område och kan stanna och nosa en stund trots att föraren går vidare. Det är bekvämt att använda flexikoppel (ja. jag har också haft ett en gång i tiden) och som hundförare behöver du inte styra din hund så noga.

Men jag tycker att nackdelarna överväger och jag kommer därför inte att använda det framöver och det är vad jag säger till mina kursdeltagare också. Sedan får de naturligtvis bilda sig en egen uppfattning och jag vet att det är flera som ändå har valt att använda det till sina hundar.

Varför tycker jag inte om det då?

  1. Flexikoppel är alltid ett spänt koppel, det är ju vitsen med det. Jag vill inte att min hund drar i kopplet, dvs att kopplet spänns och hur ska hon då veta att det är ok med ett spänt koppel när jag använder flexikoppel, men inte när det vanliga kopplet sitter på? Jag försöker jobba med att vi går så mycket som möjligt med ett slakt koppel istället.
  2. Även om det numera finns flexikoppel som är lite bredare än den tunna nylonlinan så är skaderisken ändå betydligt större än med ett vanligt koppel eller långlina. Det går blixtsnabbt att lyckas trassla linan runt hundens ben eller hals och eftersom den är spänd så kommer den att dra åt fortare än du hinner reagera. Jag har lyckats skada mig rejält genom att ett läderkoppel snoddes runt ett finger så att det blev ett besök på akuten för att sy ett antal stygn. Jag vågar inte ens tänka på vad som hade hänt om det var ett flexikoppel!
  3. Med ett flexikoppel behöver du ha minst lika bra lydnad som om hunden vore lös! Är hunden 3- 5 meter bort, vilket är en normal längd för dessa koppel och det plötsligt dyker upp en moped, en annan hund eller liknande så har du inte en chans att dra in hunden med hjälp av ett flexikoppel! Du hinner kanske i bästa fall låsa kopplet men du kan inte dra in det med hjälp av båda händerna vilket du kan med ett vanligt koppel eller en långlina. Tyvärr har de flesta hundägare inte sådan lydnad på hunden att de kan kalla in eller få hunden att stanna direkt.
  4. Ett flexikoppel får hundföraren att slappna av, hunden sköter sig ju ändå själv. Risken är då stor att du inte har koll på vad som händer där bakom din rygg. Jag har flera gånger råkat ut för att hunden plötsligt vänt och gått emot mig när föraren i lugn och ro har fortsatt framåt utan att se oss. Har jag haft Astra med så har hon i de flesta fall sagt till med ett skall vilket har lett till att föraren plötsligt insett att något hänt bakom ryggen.
  5. Jag har också varit med om att cyklister har varit på väg att cykla rakt in i kopplet eftersom de inte har sett det. En tunn lina ”försvinner” för en som kommer med lite fart och har du dessutom en liten hund är det inte alls säkert att cyklisten har sett vare sig hund eller koppel som går tvärs över cykelbanan.

Därför föredrar jag ett fast koppel samt en långlina i skogen eller på andra platser där hunden får röra sig över ett större område. Det är min åsikt- har du någon annan? Kommentera gärna vad du tycker om användandet av flexikoppel.

 

One comment

  1. Håller fullständig med dig. Höll på å sluta med en olycka för mig en gång när jag kom körandes med bilen, och en hund med flexikoppel sprang rakt ut i vägen framför mig. Hundföraren hade ingen koll alls på kopplet, som tur va så såg jag att hon hade ett sådant koppel på hunden. Förbjud flexikoppel vid trafikerade ställen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.