Home » Hund » Belöningsträning
Bild belöningsträning

Belöningsträning

Numera jobbar vi ju främst med belöningar, hunden blir belönad när den gör rätt istället för att bli bestraffad för det som blir fel. Men det är inte så lätt att det räcker med att ge hunden en köttbullsbit varje gång den sätter sig ner, det gäller att tänka efter VAD du belönar, NÄR du belönar och HUR du belönar.

För någon vecka sedan var jag på en föreläsning med Kenth Svartberg som handlade om långsiktig belöningsträning. Den handlade förvisso mycket om belöningar för hundar och förare som ska tävla men mycket av tankesättet kan användas även i vardagsträningen.

En bild som han visade var följande:

Belöningskedjor

Den första rutan, vad vi vill lära vår hund brukar inte vara så svår det har vi oftast klart för oss.

Men att utveckla belöningar, vad menar han då? Belöningen är väl hundens godis eller favoritboll? Ja det kan det vara, men det kan också vara en annan aktivitet. Tränar du t.ex. en hund i agility så kan belöningen vara att hunden får springa i tunneln om den klarar kontaktfältet. Genom att använda andra aktiviteter eller beteenden som hunden tycker är roliga att utföra gör att du jobbar bort godis/leksaker som de enda belöningarna. Lyckas du få hunden att tycka att de olika delmomenten som ingår i en tävling är belöningar i sig så får du en hund som tycker att det är lika roligt att tävla som att träna. Annars är det många hundar som tycker att tävlingar är väldigt tråkiga eftersom de inte får någon belöning förrän de går av planen.

Han pratade också mycket om att variera platserna där du tränar. Hunden blir jätteduktig på momenten så länge ni är hemma i köket eller på klubbens träningsplan. När ni senare tävlar på en annan träningsplan, i ett ridhus eller kanske en blöt gräsmatta så blir det en helt ny upplevelse för hunden och det blir plötsligt mycket svårare. Den här biten har många hundägare svårt att förstå, jag får ofta höra ”att min hund kan ju egentligen det här!” Då handlar det om att hunden förstår vad ägaren vill så länge som de är hemma men sett hur hundens synvinkel så är det en helt ny övning när de är på kursen.

Även att lägga in störningar i er träning gör att hunden blir säkrare i sitt utförande. Naturligtvis måste du successivt öka störningarna så att hunden har en chans att lyckas. Men när Kenth håller kurser för andra tävlingsekipage har han sett två kategorier av förare när det gäller störningsträningen, dels de som inte vågar fortsätta att försvåra och dels de som lägger ut alldeles för svåra störningar på en gång. Hans uppmaning var att försvåra så pass mycket att du ser på hunden att den måste fundera en extra gång innan den utför momentet, trots störningen. Vet hunden redan att matskålen står där borta och att den inte ska röras, då är den inte längre någon störning. Han visade en film på en hund som fick se två av sina favoritbollar slängas ut och därefter slängdes apportbocken i väg, bortanför bollarna. Hunden blev helt konfunderad när den skulle passera bollarna och stod och snurrade runt flera gånger innan den kom på att det var apporten som skulle hämtas in. I det fallet blev störningen för svår, det hade räckt med en boll som slängdes längre åt sidan.

VAD belönar du då? Enligt Kenth så belönar vi ofta lite ”bara för att”, hunden får en belöning bara för att den följde med dig in på plan och det är knappast det du egentligen behöver belöna. Får hunden sin belöning lite nu och då så tappar den i värde tills den gång du faktiskt belönar just det moment som hunden lyckades klara riktigt bra. Ur hundens synvinkel blir den prestationen lika mycket värd som då den slentrianmässigt följer med in på planen.

Det här var en liten kortfattad version av en drygt två timmars föreläsning. Kenth Svartberg är en bra föreläsare som vet vad han pratar om så får du chansen att lyssna till honom vid tillfälle så tycker jag att du ska passa på.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*