Home » Hund » Besök i ”brandskogen”
Skog efter den stora skogsbranden

Besök i ”brandskogen”

Länet har nu öppnat en genomfartsväg i det enorma område som ska bli ett naturreservat över den stora skogsbranden förra sommaren. Tidigare i somras när vi hade varit på semester i Dalarna åkte vi igenom utkanten av brandområdet. Där hade de fällt de mesta av träden, de få som stod kvar var svarta och jordlagret på marken var borta. Det var bara berget som låg i dagen.

Man med hund i en brandskadad skog

I dag åkte vi på den nya vägen som går rakt igenom det område där det brann som värst. Svarta träd som stod eller låg likt plockepinn vart man än tittade. Även här var all mylla borta och berget gick i dagen, men ändå har vissa växter redan börjat växa igen. Jag pratade med en man från Länsstyrelsen och han sa att en skogsbrand egentligen inte ska ses som ett slut utan som en början på något nytt och en chans till föryngring. Sedan är det naturligtvis sorgligt för alla dem som har drabbats av branden på olika sätt men ur naturens synvinkel är det en bra chans att börja om igen. Känns rätt trösterikt, tycker jag.

Förkolnad trädrot

En man från Skogsvårdsstyrelsen berättade att en skogsbrand passerar förbi på två minuter! Däremot är det glödbranden i marken som sedan kan ligga och pyra i månader. Själva branden tar alla barr, löv och torrfnöske och drar sedan bort igen. I Kalifornien där skogsbränder är vanliga har myndigheterna satt upp kameror på vissa ställen och där kan man se hur snabbt elden faktiskt passerar. Den hinner med andra ord väldigt långt på en kort tid, vilket ju bevisas av hur stort det brandskadade området är.

Astra var med oss och det blev rätt långa sträckor hon gick och på vissa håll var det också folk och andra hundar som hon behövde hålla koll på. Så när vi kom hem igen var hon helt slut och somnade i uterummet, hon rörde sig inte alls på flera timmar. Mental och fysisk träning på hög nivå alltså!  😉

Kvinna med hund i en branddrabbad skog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.