Home » Boktips » Boktips #1 om hundar & katter och deras beteenden
Bok- Hundens språk och tankar

Boktips #1 om hundar & katter och deras beteenden

Även om du har haft hund eller katt länge så finns det alltid nya saker att lära sig.  Det vanliga är att man som nybliven hund/kattägare slukar böcker inom ämnet men att man så småningom kanske mest låter saker gå på rutin och tycker att det mesta fungerar ju bra som det är.

Men det finns ingen anledning att sluta lära sig, forskningen går hela tiden framåt och det upptäcks ständigt nya saker om våra hundar och katter som kan vara bra att känna till. Det är dock inte alltid så lätt att veta vilka böcker som är värda att läsas så därför tänkte jag lägga ut lite tips emellanåt på sådana som jag gärna rekommenderar. Ibland blir det en bok om hundar och ibland en om katter och hittar jag någon som behandlar bägge djurslagen som kommer den också att presenteras.

Jag kommer att lägga dem under kategorin ”Boktips” så hittar du dem lätt.

Har du läst någon som du tyckte var bra? Tipsa mig gärna om den genom att skriva en kommentar!

Boktips #1:

Hundens språk och tankar av Per Jensen (Natur& Kultur 2011)

Det är svårt att tänka sig ett mänskligt liv utan hundar! Sedan vi levde som jägare och samlare har hunden följt oss människor. Per Jensen, professor i etologi, har skrivit en bok om hundens beteende, språk och tankeförmåga och beskriver pedagogiskt hur kunskapsläget är idag. Ny fakta blir här tillgänglig för en intresserad allmänhet.

Boken ger en unik inblick i vad den moderna vetenskapen har att säga om hundens inre liv.

Per Jensen är professor i etologi och forskar mycket om hundens beteenden. Dessutom är han en väldigt uppskattad föreläsare och författare. Vad jag kan komma på så har jag nog ännu inte läst en bok som han har skrivit som jag tyckte var dålig.

Hundens språk och tankar är en bok som används bland annat inom utbildningar till hundinstruktörer och liknande, men de passar lika bra för dig som är intresserad av hundens utveckling från den tid de var vargar och fram till dagens samhälle.

Per skriver om medfödda beteenden, vad som påverkar hundens inlärning och det man idag vet om hundens tankar och känsloliv. Kan hundar härma varandra? Reagerar hunden på om den blir orättvist behandlad gentemot en annan hund?

Han beskriver också hur olika egenskaper ärvs inom de olika raserna samt skillnad och likhet mellan vargar och hundars flockliv.

En del av boken handlar också om hundarnas språk, både gentemot andra hundar och mot oss människor. Hur mycket förstår hunden av vårat språk och hur mycket förstår vi av hundens? Har hunden kanske t.o.m. lättare att kommunicera med människor än med andra hundar? I sista delen tar han upp de problem vi kan se hos dagens hundar med stress och olika beteendestörningar.

Slutsats: Är du det minsta intresserad av hur vissa vargar kunde utvecklas till hundar eller varför hunden beter sig på olika sätt, vad som kan vara medfött och vad som kan bero på inlärning så rekommenderar jag varmt denna bok. Även om t.ex. kapitlet om gener och arv handlar om komplicerade saker som genkartor och kromosomer så förklarar Per Jensen allt på ett lättfattligt vis.
Sammanfattningsvis så är denna bok en mycket bra grund för att förstå din hund!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.