Home » Boktips » Boktips #3, Nosarbete, en bok om spår & uppletande
Bok, Nosarbete en bok om spår och uppletande

Boktips #3, Nosarbete, en bok om spår & uppletande

Nosarbete, en bok om spår & uppletande av Maria Hagström (Skogsborgs HB)

Boken ”Nosarbete – en bok om spår och uppletande” är en vägledning för dig som vill lägga en bra grund för hundens spår och uppletande och vill veta hur du kommer vidare i din träning för att få bra resultat på tävling.

En bra grund är a och o för Maria i all hennes träning vilket hon också förmedlar i den här boken. Hon uppmanar alla, även om de kommit en bit i sin träning, att läsa just kapitlet om grunden. ”Jag vill att läsaren ska få en komplett bild av det tankesätt som präglar mitt sätt träna hund.”

En av de grundläggande tankarna i Marias träningssätt är att den som tidigt kan fånga hundens intresse och engagemang har kommit en bra bit på vägen. Marias synsätt är också att all träning ska vara positiv, utan krav och bygga på motivation och viljan att lära. Det är en självklarhet även när det gäller nosarbete, vilket hon också förmedlar i boken.

Maria Brandel (f.d. Hagström) tränar och tävlar med hundar och har dessutom skrivit flera böcker. Jag har inte läst alla hennes böcker men boken om nosarbete har jag läst flera gånger om. Tyvärr har denna bok utgått ur sortimentet men du kan kanske hitta den på biblioteket eller som begagnad.

Boken handlar om hur du tränar hunden i spår och uppletande och hon börjar med ett rejält kapitel om grundträningen. Där skriver hon om belöningar, förstärkningar och hur du går tillväga för att få hunden intresserad av spår. Hon går sedan vidare till att beskriva regler för olika klasser av tävlingsspår, vad du bör tänka på när du tränar och vilken typ av utrustning du behöver.

I kapitlet ”Börja spåra” beskriver hon olika varianter av hur du börjar få hunden intresserad av spåret, är det ett spontanspår, ett godisspår eller kanske ett spår med synintryck som ger störst effekt på din hund?

Hon fortsätter sedan att beskriva hur ni kan gå vidare i träningen, hur du kan försvåra spåret och hur du får upp hundens intresse för att hitta föremål i spåret. Hon beskriver också några fällor som ni kan hamna i under träningen och hur ni kan lösa dem.

Avsnittet om ”Uppletande” beskriver hur du tränar hunden i att hitta föremål i ”rutan”. Rutan är ett avgränsat område där både hundar och människor har gått och där ett bestämt antal föremål är utlagda. Även detta kapitel börjar med att beskriva tävlingsreglerna för att sedan gå in på hur du hjälper hunden att komma igång att leta. I en tävling ska ett visst antal föremål hittas i en ruta med måtten 50 x 50 meter och det ska ske inom vissa tidsintervaller. Det innebär att hunden måste leta effektivt för att ha en chans att hinna hitta alla föremål innan tiden är ute.

Slutsats: Är detta då bara en bok för dig som är intresserad av att tävla? Nej, det anser jag inte att det är. Många hundar tycker att det är otroligt roligt att få använda sin nos och vill du ge dig ut och spåra med hunden bara för skojs skull så hittar du många bra råd och tips här.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.