Home » Boktips » Boktips #4, Känn din hund – och dig själv
Kerstin Malm, Känn din hund

Boktips #4, Känn din hund – och dig själv

Känn din hund – och dig själv av Kerstin Malm & Malin Avenius (Bonnier fakta 2010)

Det finns inga problemhundar, bara hundar med problem. Många av dessa problem skulle gå att förebygga och lösa om vi lyssnade lite mer till våra husdjur. Om din hund biter sönder möbler, morrar på grannen eller uträttar sina behov inomhus kan det vara ett sätt att säga ”Jag mår inte bra”. Orsaken kan ligga långt tillbaka i valptiden, det kan röra sig om sjukdom eller så är det du själv som hundägare som medverkar till problemen. Kanske får din hund inte utlopp för sina naturliga behov? Den har kanske rent av ett dåligt liv ihop med dig, fast du bara vill den väl?

Nyckeln till att lösa olika hundproblem är att förstå varför hunden gör som den gör. Den här boken börjar med din hunds arvsanlag och slutar med dig själv som hundägare. Däremellan tar den med hjälp av exempel från verkligheten upp en mängd olika beteenden som kan ställa till problem i det mångfacetterade samspelet mellan människa och hund. Den ger inga färdiga svar, men den hjälper dig att ställa viktiga frågor så att du själv kan hitta svaren på varför just din hund är som den är.

Varje hund är unik och ingen känner förmodligen din hund bättre än du själv. Du har med andra ord goda förutsättningar att med lite hjälp kunna lösa, och allra helst förebygga, olika problembeteenden

Den här boken handlar inte om hur man praktiskt går tillväga för att få hunden att sluta dra i kopplet, gå fot eller sitta. Den tar upp hundägandet på ett djupare och mycket betydelsefullt plan- varför gör hunden som den gör? Är den bråkig för att den ska ”ta över ledarskapet”? Jagar den grannens katt bara för att jävlas? Varför skäller den på en viss typ av människor?

Boken består av två delar; första delen handlar om hunden, dess arv från vargen och de olika framavlade typer av hundar vi har idag; vakt-, vall-, jakthund osv.

Den andra delen handlar om oss människor som hundägare, varför har du valt att skaffa dig hund? Vilka behov tillfredsställer du med hundägandet? Makt? Trygghet? Lekfullhet? Hur hanterar du de problem som dyker upp?

Författarna ställer många frågor till dig som hundägare och tar man sig tid att fundera över de egna svaren så förstår man också en hel del varför det ibland blir fel.

Slutsats: En otroligt tänkvärd bok och en hundbok som inte är som alla andra. Författarna utgår i från hundens perspektiv och har en djup respekt för hur hunden upplever olika situationer. De ger dig som hundägare olika nycklar till VARFÖR hunden gör som den gör och hur ni tillsammans kan tänkas lösa problemet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.