Home » Katt » Dags att försöka ge katten medicin
Verktyg för att ge djur tabletter

Dags att försöka ge katten medicin

Nu har vi fått svar på Tessans blodprover, hennes njurvärden var ungefär lika som för sex år sedan, då hon fick diagnosen njursvikt. Däremot var hennes sköldkörtelvärden på tok för höga så hon har fått hyperthyroidism eller som det i dagligt tal brukar kallas; giftstruma.

Sköldkörteln producerar för mycket hormon och detta hormon styr ämnesomsättningens hastighet och har dessutom påverkan på hjärtfrekvensen och blodtrycket. Ofta är det en godartad tumör som sätter sig på sköldkörteln och som ligger bakom sjukdomen och det är främst äldre katter som drabbas. Medelåldern på dem ligger på ca 13 år, vilket stämmer bra med Tessan eftersom hon fyller 14 år om några veckor.

Eftersom hjärtfrekvensen och blodgenomströmningen är högre på en katt som har giftstruma så påverkas njurarna på ett positivt sätt. Med ett högt blodtryck släpper njurarna igenom större mängder urin vilket ger bättre njurvärden. Så därför är det inte så konstigt att hennes njurvärden inte har försämrats på sex år.

Problemet är dock att kroppen som helhet inte mår bra av den höga dosen sköldkörtelhormon och den bör därför sänkas med hjälp av mediciner. Men ju lägre hormonhalten blir, ju sämre fungerar njurarna. Så det är verkligen att välja mellan pest eller kolera!

Veterinären tyckte dock att vi skulle prova att ge Tessan en låg dos av medicinen mot giftstruman för att efter 3-4 veckor göra ett nytt blodprov. Kan man hitta en medelväg i doseringen så att hon inte lider av någon av sjukdomarna så är det bra. Hon kommer ju inte att bli frisk, men det kanske går att hålla sjukdomarna i schack.

Så nu har jag hämtat ut en burk med små röda tabletter som hon ska få 1 gång om dagen. Alla som har försökt att ge en katt medicin vet att det inte alltid är så lätt. Jag började med att lägga tabletten tillsammans med lite torrfoder men det enda som låg kvar på fatet när hon gick därifrån var naturligtvis den lilla röd tabletten! I morgon ska jag lägga den tillsammans med lite blötmat så får vi se om den slinker ner då. I annat fall har jag mitt lilla ”verktyg” som jag köpte till en annan katt vi hade som behövde medicineras.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.