Home » Hund » Därför är labradorer alltid hungriga
Labrador retreiver

Därför är labradorer alltid hungriga

De flesta som har en labrador brukar hålla med om att de alltid är hungriga, de tycks inte ha någon botten i sig. Finns det något ätbart så tackar de inte nej.

Nu har forskarna kommit på att många av hundarna inom den rasen bär på en mutation av genen POMC. Sedan tidigare vet man att POMC är förknippat med övervikt hos människor. Den defekta genen gör att två signalämnen (β-MSH och β-endorphin) som i vanliga fall leder till en mättnadskänsla, inte fungerar som de ska. Hundar med den defekta genen känner sig helt enkelt inte lika mätta som hundar med en normal gen gör.

Även flatcoated retriever kan vara drabbad av denna defekta gen, däremot är den inte alls lika vanlig hos andra raser. Ytterligare 38 raser undersöktes utan att mutationen hittades.

Forskarna gjorde ytterligare en upptäckt- majoriteten av de hundar som hade en muterad POMC var nämligen assistanshundar. Troligen är matlusten en orsak till att dessa hundar så ofta väljs ut som t.e.x ledarhundar, de är nämligen lättare att motivera i sin träning eftersom de gärna jobbar för en godisbit.

Men även om majoriteten av de 310 labradorer som testades och som var bärare av genmutationen faktiskt också var överviktiga så fanns det hundar där ägarna hade lyckats att hålla sina hundar på en normal vikt. Så även om du är ägare till en labrador som äter hur mycket som helst så är det din skyldighet att se till att hunden håller sin vikt ändå.

Är du ägare till en normalviktig labrador så kan du nu ge dig en själv en klapp på axeln! Du har lyckats med något som är svårare än för andra hundägare- att hålla vikten på din hund.

 

Källa:  ”A Deletion in the Canine POMC Gene Is Associated with Weight and Appetite in Obesity-Prone Labrador Retriever Dogs” , Raffan et al. 3/5-2106 Cell Metabolism.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.