Home » Hund » Det svåra beslutet
Hund sover i soffan

Det svåra beslutet

Det här inlägget kommer att vara ett av de svåraste jag skriver…

Ni är många som undrar hur det går för Astra med hennes utslag och eksem och jag är väldigt glad för den omtanke ni visar! <3  Nu har det visat sig att hennes utslag troligtvis inte enbart beror på hennes allergi. Att det är bakterien pseudomonas som finns i hennes sår tyder på att det finns en underliggande sjukdom. Hennes allergi kan mycket väl spela in också men det är mer än så.

Vi var på återbesök hos veterinären i går och även om såren är bättre så är de fortfarande infekterade, hon har dessutom fått en ordentlig analsäcksinflammation (som jag inte alls har märkt trots att jag kontrollerar henne så noga varje dag!).

Hon har under en längre tid haft svårt med balansen och eftersom ingen har hittat något fel på hennes leder så har alla antagit att det beror på hennes dåliga lungfunktion. Med dåliga lungor syresätts inte hjärnan ordentligt vilket kan ge balansrubbningar. Nu visar hon dock tydligt vid undersökning att hon har ont i nacken. Det skulle kunna bero på ett diskbråck men med tanke på alla övriga symptom så pekar det mesta på att hon har en tumör i nacken. Det förklarar i så fall också uppkomsten av psedumonas.

Numera klassas hon som högrisk-patient och därför undviker man att ge alla former av lugnade eller sövande preparat eftersom risken är så stor att kroppen inte klarar av det. För att fullständigt kunna fastställa att det är en tumör krävs en CT-röntgen och då måste hon sövas. Även om vi skulle få fastställt att det är en tumör (eller för den delen ett diskbråck) så kommer det inte att sättas in någon behandling eftersom hon med största sannolikhet inte kommer att klara av det.

Hon har nu fått analsäckarna spolade, veterinären har skrivit ut en omgång antibiotika till och bokat in ett återbesök i mellandagarna. Vi har också fått tydliga direktiv av veterinären att fundera på om det inte är dags för Astra att vandra vidare över regnbågsbron. Vi kan kanske med mediciner förlänga hennes liv med någon eller några månader men med tanke på hennes dåliga allmäntillstånd kommer hon att drabbas av olika infektioner i allt snabbare takt.

Astra har sällan visat att hon har varit sjuk och det gör hon inte nu heller, att jag har kunnat missa analsäcksinflammationen visar ju tydligt hur tålmodig hon är. Hon vill gärna vara med oss ute i skogen, hon kommer och ber om att få jobba på kvällarna och hon får sina ryck och studsar runt som om hon vore unghund igen. Samtidigt så vet jag att sådana aktivitetsryck kan komma just därför att hon har ont, de är ett sätt att öka endorfinerna i kroppen, ett sätt att smärtlindra sig själv.

Även om det gör fruktansvärt ont, så är beslutet fattat – detta kommer att bli  hennes sista julhelg. Det kommer att vara tungt men hon kommer att få ha alla sina familjemedlemmar samlade en sista gång.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.