Home » Hund » Hel dag med forskningsföreläsningar
Föreläsning om antibiotika-resistenta bakterier

Hel dag med forskningsföreläsningar

Är man tillräckligt nördig så tillbringar man hela lördagen på forskningsseminarium 😉 . I samarbete med SKK och Agria presenterade ett fyrtiotal forskare sina senaste forskningsrön inom området hund och katt. Problemet var att det pågick fyra seminarium samtidigt och det går ju inte att vara på mer än en plats åt gången, så det gällde att välja!

På förmiddagen lyssnade jag på föredrag om osteoartrit (artros) och diabetes hos katt och på eftermiddagen antibiotika-resistenta bakterier, hudinfektioner och kennelhosta hos hund samt hur man kan avgöra om en pågående pyometra (livmoderinflammation) hos hund kommer att övergå i blodförgiftning.

Det blev mycket anteckningar som jag ska försöka bringa lite ordning i innan jag sammanställer det, men när det gäller katter kan jag kort säga att se till att katten inte blir överviktig! Då drabbas den lättare av både diabetes och artros. Dessutom är det ännu svårare att se på en katt att den har ont i lederna än vad det är på en hund (och de brukar kunna vara duktiga på att dölja sin smärta!), eftersom en katt sällan får artros i endast en led. Artrosen sätter sig oftast i bägge lederna (bilateralt) samtidigt så det är extremt ovanligt att se en sådan katt halta.

Eftermiddagens kortfattade beskrivning var att hygienen på djursjukhus och veterinärmottagningar måste vara lika strikt som på humansjukhus, då forskarna såg att de flesta av de testade hundarna fick sina antibiotikaresistenta bakterier efter en sjukhusvistelse. Dessutom måste längden av antibiotikakuren hållas så kort som möjligt.

Hos oss har Astra åter blivit bra i magen och vi har köpt ett nytt allergifoder som vi nu sakta börjar vänja henne vid. Nu gäller det att hålla tummarna för att hennes mage klarar detta. Hennes eksem som sakta har blivit bättre har återigen blossat upp på några ställen. Ännu är det inte så farligt men det gäller att hålla rent och smörja in! Nu är det dessutom mellan 5 och 10 minusgrader ute så för första gången i hennes 10-åriga liv har hon fått ett täcke att ha på sig utomhus. I vanliga fall har hon ju rejält med underull men det mesta av den har jag rakat bort 😥 .

Hund med täcke i snöig skog

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.