Home » Film » Hundar och människor är genetiskt lika
En welsh Corgie jobbar med en kartong

Hundar och människor är genetiskt lika

Vetskapen om att hundar får samma sjukdomar som människor börjar sprida sig mer och mer även bland hundägarna. Allergier är till exempel en sjukdom som ökar kraftigt hos hundar och troligen beror det på vår livsstil. Hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes ökar också, både hos människor och hundar ju mer stillasittande tillvaro vi lever och ju fetare vi blir.

Hundens fullständiga arvsmassa är kartlagd och jämförelser med människans arvsmassa är därför till stort värde för forskarna både inom veterinärmedicinen och inom humanmedicinen. Det gör att hunden används i många studier där forskarna försöker förstå uppkomsten av våra sjukdomar, läs mer om det på ”Hund och människa har samma sjukdomar”.

En av de svenska forskarna inom bland annat hundars beteende och gener är Per Jensen. Han är duktig på att förklara vetenskap så att även vi vanliga förstår det och han har skrivit många intressanta böcker. Nu har han också medverkat i TEDx program, som är en fristående del av TED talks (där du för övrigt kan hitta många intressanta föreläsningar).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.