Home » Hund » Hundar som biter
Valp av rasen Japansk spets biter

Hundar som biter

Det blev en blodig arbetshelg för min del, i går blev jag biten på tummen och idag var min näsa i vägen. I bägge fallen lyckades hundarna bita på ställen där det är stor blodgenomströmning så det blödde rätt rejält. Men med hjälp av papper så slutade det att blöda efter en stund och jag kunde fortsätta hålla kurserna.

Nu kan det ju låta hemskt att bli biten av hundar, två stycken dessutom inom loppet av 1 dygn! Och jag skulle säkert kunna få en mängd olika påhopp av personer som antingen tycker att jag måste behandla hundarna fel som blir biten eller att det är oansvariga hundägare som inte har koll på sina djur. Själv rycker jag på axlarna och konstaterar att jag har träffat två stycken glada och pigga valpar som ännu inte har lärt sig att deras tänder är vassa.

För en valp måste lära sig allt om världen och det gör den på samma sätt som småbarn- de stoppar det mesta i munnen. Dessutom är bitandet ett lekbeteende hos en valp. När den leker med sina kullsyskon eller en äldre hund så biter och nafsar de för att få igång varandra.

Så för båda de hundarna som jag träffade i helgen var jag en potentiell lekkamrat som de ville busa med. I det ena fallet fortsatte jag att busa eftersom det var just leken som jag och ägarna diskuterade och där jag ville få fram den som en belöningsform. Däremot såg jag till att hunden fick en leksak att bita i istället.

I det andra fallet fick inte hunden den respons den ville ha, jag ignorerade lekinviten eftersom jag inte ville bli biten och hunden insåg rätt snabbt att det inte lönade sig att bita. Och att ignorera en bitande valp är det bästa du kan göra, för börjar du att putta och vifta så kommer valpen att tolka det som att du leker med den. Så snart som tänderna används mot dig så avbryter du leken och blir så tråkig som du kan bli. Försök att stå ut med att hunden hoppar och nafsar på dig, den kommer snart att tröttna om den inte får någon respons tillbaka. När hunden sedan slutar att bita- då kan du vända dig till den och bjuda in till lek igen.

Vill du läsa en längre artikel om hundar som biter så läs ”Hundar som nafsar eller biter”.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*