Home » Hund » Hundar vill (oftast) inte bli kramade
Flicka sitter bredvid en hund

Hundar vill (oftast) inte bli kramade

När jag har teorilektion för mina hundägare visar jag dem bilden ovan där Astra ligger på gräsmattan med en flicka bredvid. Varför gör jag det? Jo, jag förklarar för dem att hundar har olika stora komfortzoner runt sig (precis som vi människor har) och det gäller att vi lär oss tyda hundarnas kroppsspråk när de tycker att vi har kommit för nära.

Människor kramas om de tycker om varandra och barnen lär sig att göra detsamma. Barnen kramar sina föräldrar, sin dagispersonal, sina kompisar och sina gosedjur. Är det då så konstigt att de också kramar de hundar som finns i deras närhet? Men det många inte vet är att de flesta hundar inte gillar att bli kramade! Och eftersom det ofta är barnen som kramar hundarna så är det också oftast de som råkar illa ut när hunden nafsar för att komma loss.

Hundar och människor mår bra om de har fysisk kontakt, vi behöver närhet till andra individer för att känna oss väl till mods. Men även om hunden är ett flockdjur och behöver närheten så har de också en genetisk instinkt att fly om situation riskerar att bli hotfull. Hur nära hunden du kan vara för att den fortfarande ska känna sig bekväm med situationen varierar väldigt mellan hundindividerna. Generellt sett så vill vaktande och vallande raser ofta ha ett längre avstånd men även en sällskapsras kan vara osäker om du kommer för nära. Dessutom är det ofta skillnad på VEM som kommer i närheten, du som ägare får troligen vara närmare än en vilt främmande person. Du blir säkert inte speciellt glad om någon vilt främmande person slänger sig runt din hals när du går på stan!

Dr. Stanley Coren presenterad nyligen en studie i Psychology Today där han hade studerat 250 foton på hundar som kramades av människor. Han tittade efter de olika signaler som hundarna generellt använder sig av när de är obekväma med en situation och fann att i 81,6% av fallen så visade hunden minst en signal på att den var stressad, obekväm eller orolig. I endast 7,6% av fallen var hunden nöjd med situationen att bli kramad.

Vilka är då dessa signaler? Hur ser man att hunden är stressad eller obekväm? Titta på hundens kroppsspråk och det finns massor av subtila signaler innan det går så långt att hunden morrar och visar tänderna.

Några av de vanligaste är att hunden:

  • vänder bort huvudet och kanske hela kroppen från det som är obehagligt
  • tittar ”under lugg” så att delar av ögonvitorna syns, blundar eller undviker ögonkontakt
  • fäller ner öronen och låter dem ligga tätt mot huvudet
  • slickar sig om nosen eller gäspar

Vän av ordningen påpekar att det finns ju olika sätt att bli kramad och visst är det så. Känner hunden att det finns en utväg därifrån så är det ofta en helt annan sak än om du (eller barnet) håller om hunden tätt intill kroppen. Men om du tittar på bilden ovan så kramar inte flickan om Astra, hon sitter inte ens ändå inpå och ändå så visar Astra flera av dessa signaler, varför då?  Jo, för att Astra var av en vaktande ras och det hon gjorde när hon lade sig på gräsmattan var att hålla koll på omgivningen så att inget hotfullt närmade sig. När flickan då satte sig ner bredvid henne så störde hon Astra i hennes bevakningsposition. Det motsvarar en situation där du håller på med ett svårt arbete som du måste koncentrera dig ordentligt på och så kommer barnen stup i kvarten och frågar om det inte är mat snart. I det läget blir du också irriterad och snarstucken.

Så klappa och kela gärna med din hund när den kommer och vill bli ompysslad men var observant på när den tycker att du blir för närgången. Lär också barnen att aldrig hänga runt halsen på en hund, hur söt den än är! Vill hunden bli klappad och kelad med så kommer den själv att krypa upp i barnets knä så länge som den har möjlighet att gå därifrån när det räcker.

 

 

 

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.