Home » Hund » Hundkurser och dra i kopplet
En Schnauzervalp som drar i kopplet

Hundkurser och dra i kopplet

Nu har jag lagt in alla vårens hundkurser i webbutiken så att du som kund ska kunna både boka och betala direkt med kort eller mot faktura. Det är ytterligare en av de finesser som vi har fått till i samband med att vi bytte butikslösning, så det ska bli spännande att se hur det tas emot.

I dag har jag haft en grupp i Kontakt och vardagslydnad 1 och de fick bland annat träna på koppelgående. Det är inte lätt att lära en hund att inte dra i kopplet och det som är svårast är att få förarna att förstå att det kommer att ta lång tid innan hunden kan det. Speciellt om man låter hunden få dra sig fram till alla roliga personer eller hundar de möter.

Många ger upp och orkar inte fortsätta att träna och så skyller de på att hunden är omöjlig. Jag brukar rekommendera mina kursdeltagare att välja en speciell sträcka som de ofta går, där det SKA betyda träning i att inte dra i kopplet. I början kanske det bara handlar om en sträcka mellan två lyktstolpar där de konsekvent ska stanna eller t.o.m backa några steg så snart som kopplet spänns. När hunden lugnar ner sig något kan de fortsätta gå framåt tills kopplet spänns nästa gång. Successivt utökar de denna sträcka när hunden klarar av gå längre med slakt koppel.

Varför jag ger detta råd är därför att då är chansen större att de faktiskt kommer de att träna på koppelgåendet, det är lättare när man vet att det bara handlar om denna sträcka. Det är väldigt få hundägare (och hundar) som orkar träna på detta en hel promenad!

Men det finns 3 saker som hunden ALDRIG ska få dra sig fram till:

  1. roliga/spännande människor
  2. andra hundar
  3. spännande kissfläckar

I alla dessa situationer ska du stanna/backa tills hunden lugnat sig och stegvis gå framåt. Om hunden kommer fram till människan/hunden/fläcken med ett slakt koppel så är det okej. Annars kommer du att indirekt belöna att hunden drar i kopplet och det vill du väl inte?

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.