Home » Hund » Hur mycket tid har du till din hund?
Japansk spets, valp

Hur mycket tid har du till din hund?

 

Under 2015 registrerades drygt 50.000 nya hundar hos SKK. Man kan misstänka att flera av de som skaffade hund då gjorde det för första gången, det är ganska många nyblivna hundägare med andra ord. Nu vet jag och alla andra som sysslar med hund att det tyvärr inte alltid är ett så väl genomtänkt köp, man faller för den söta valpen eller tycker synd om en hund som borde få ett bättre liv och så plockas plånboken fram.

Samtidigt så upplever svenska folket alltmer hur tillvaron stressas sönder, beslut ska fattas om både det ena och det andra, barn ska skjutsas till skolor och aktiviteter, vi själva ska hinna träna, umgås med vänner och så vidare. Var i detta schema passar då en hund in? I hur många familjer dras det lott om vem som MÅSTE gå ut med hunden? I hur många familjer argumenteras det med att – Jag gick ju ut i går, nu är det faktiskt din tur!

Hund och kvinna pulsar i snönFör något som de allra flesta nyblivna hundägare inte tänker på är hur mycket tid det går åt till att ha en hund! Hunden ska ha ordentlig motion utomhus, det räcker inte med några korta promenader runt kvarteret för att kissa. Hunden behöver mental stimulans, både inne och ute. Den behöver ha daglig tillgång till sin mänskliga familj, helst fler än några få timmar på kvällen. Där utöver tillkommer tiden som ska läggas på träning och uppfostran (vilket inte tar slut när hunden fyller två eller tre år) samt päls- och allmän hälsovård. Börja räkna ihop detta och du kommer upp i ganska många timmar VARJE dag- har du den tiden? Vill du avsätta den tiden till din hund?

Jag har träffat flera familjer som har köpt en hund av en aktiv ras eftersom de själva betraktar sig som en aktiv familj. Det låter ju bra- då borde en aktiv hund passa in. MEN när vi börjar analysera vad familjens aktiviteter består av så är det inte fjällvandringar, långa skogsturer och liknande, utan fotbollsträningar, simning, innebandy, matcher varje helg…. Då finns inte tid till att aktivera hunden också och snart tycker de att de har fått en problemhund.

När jag har berättat för människor att vi lade ner minst fyra timmar VARJE dag på Astra tycker de inte att det låter klokt, -Såååå mycket brukar standardsvaret bli.

Hur mycket tid lägger du ner på din hund?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.