Home » Hund » Inkallningsträning
Jag hörde att du visslade!

Inkallningsträning

Det ser otroligt snyggt ut på hunduppvisningar och lydnadstävlingar när föraren kallar på sin hund och den snabbt som sjutton kommer och sätter sig vid förarens vänstra sida. Men det som många inte tänker på är att det ligger måååånga timmars träning bakom det hela och att hunden har blivit tränad under en mängd olika förhållanden. Hunden vet att den blir belönad av sin förare om den kommer direkt och struntar i att nosa på fläcken den just passerade, eller tog en liten omväg för att kolla in vem som passerade längre bort.

Har du inga ambitioner att tävla med din hund så är det viktigaste med inkallningen att hunden faktiskt kommer till dig. Hur ska du då få hunden att avstå från kissfläcken som den passerar eller haren som skuttar upp bredvid?

Börja med att träna på inkallningar under kontrollerade former, gärna direkt när hunden är en liten valp. När hunden är riktigt ung vågar den inte försvinna så långt bort ifrån dig och det är då du bör passa på att ha den mycket lös. Spring iväg och låt vapen jaga dig, göm dig bakom en gran eller en sten och låt valpen upptäcka att du plötsligt är borta. När hunden upptäcker att du är borta låt den leta en stund efter dig innan du ger dig till känna. Hinner hunden bli lite orolig så upplever den en enorm glädje över att få upptäcka dig bakom stenen.

Är hunden lite äldre och redan har attityden att ”ja, ja jag kommer, jag ska bara…” så sätter du på den en långlina. Då har du alltid möjlighet att stoppa hunden om den är på väg åt fel håll. Men sedan börjar du träna på att alla inkallningar ska bli en lek. Perfekt är om ni kan vara flera som jobbar tillsammans och kallar in hunden i tur och ordning. Har du barn så är de ofta en stor tillgång i denna träning. Barnen får ofta det hela att bli mer av en lek samtidigt som de också får möjlighet att känna sig delaktiga i hundens träning.

När hunden kommer fram till dig så bör du leka och busa med den också, att bara erbjuda en godis i handen är inte speciellt roligt. Ibland kan du ha en leksak som plötsligt kommer fram ur din ficka, ibland busar du runt med godiset så att hunden får jaga din godishand innan hunden lyckas få tag på godisbiten. Variera dina beteenden med lek, bus, godis och att vända dig om och springa bort ifrån hunden några meter.

Så småningom försvårar du det hela med att lägga ut en lockande godisbit eller leksak längs hundens inkallningsväg. Men här bör du ha en medhjälpare som är placerad precis bredvid och som snabbt kan lägga handen över frestelsen om hunden får för sig att stanna till på vägen. Se också till att du har något ännu bättre att locka med längre bort.

Träna på inkallning i alla möjliga miljöer, även när du har hunden i vanligt koppel. Avbryt promenaden med att plötsligt kalla in hunden samtidigt som du snabbt rör dig bakåt, då måste hunden följa med dig och avsluta även här med lite bus.

Jag lägger ut en liten film från gårdagens hundkurs där Bobbo tränar med sin matte och lillmatte (som bara är tre år gammal!). Bobbo har nyligen upptäckt att det finns mycket annat som lockar och vill därför inte alltid komma när de ropar. Men här ser vi glädjen i att få springa till sin matte och även att han först var på väg mot mig innan han kom på att det var lillmatte som kallade på honom!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.