Home » Hund » Intressant föredrag
Hund rullar över på rygg
Nähä- inte tänker jag följa med dig heller!

Intressant föredrag

Många större veterinärkliniker har föreläsningar för allmänheten några gånger per termin och jag brukar passa på att gå när jag har möjlighet. I kväll var det vet. Anna Zackrisson på Strömsholms djursjukhus som pratade om den kliande hunden – mycket intressant!

Hon är hudspecialist och berättade dels om hur huden är uppbyggd och hur mycket som den ska klara av att skydda resten av kroppen emot. Sedan gick hon igenom hur en utredning av klåda och hudproblem går till, vilka orsaker som skapar klåda och vad man kan göra åt dem.

Klåda hos hund beror ofta på parasiter, infektioner eller allergi, eller som hon förklarade ofta en kombination av dessa. T.ex har en allergisk hund bara ca 40% fettlager i sin hud jämfört med en frisk hund. Fettlagret är en viktig barriär mot infektioner och parasiter, så det säger sig självt att den allergiska hunden lättare är mottaglig för olika infektioner i huden.

En mycket viktig del av utredningsarbetet för en veterinär är därför att försöka kartlägga vad som kom först, utslagen eller klådan? Det har nämligen väldigt stor betydelse för att kunna behandla ursprungsorsaken och inte bara symptomet.

Något som hon också påpekade är att det som hundägaren betraktar som normalt och vanligt, inte alltid betyder att det är friskt för en veterinär. Hon träffar relativt ofta hundägare som säger att deras hund slickar sig om tassarna, att det är normalt för den. Men för henne är det alltid ett varningstecken eftersom en hund sällan slickar tassen, till skillnad från en katt som ofta gör det.

Hos oss har Astra fått ett sår på ryggen, troligtvis har hon plockat bort en fästing själv. Det har hon lärt sig under årens lopp att de ska tas bort, kommer hon åt dem så gör hon det själv, tyvärr med ibland sämre resultat 🙁 . Såret vätskar lite så, jag har klippt bort päls där och gör rent samt smörjer med en mild kortisonsalva. Hoppas att vi får ordning på det innan det blir större.

Hon har också fått Bravecto, fästingtabletten. Det ska bli spännande att se om den är så bra som alla säger. Jag har redan tappat räkningen på hur många fästingar vi har plockat på henne i år. Vi var lite fundersamma på om hon skulle äta tabletten frivilligt eftersom hon är väldigt duktig på att sortera bort sådant som inte passar. Vi hällde lite laxolja (som hon älskar!) på tabletten och lade den tillsammans med torrfodret. Maten åt hon upp, tabletten slickade hon av och lyfte ut och lade på golvet. Men så nosade hon lite extra på den innan hon beslöt sig för att äta upp den! Så nu hoppas jag att hon slipper dessa kryp…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.