Home » Hund » ”Koppeltvång” från och med 1 mars
Brun hund springer lös på äng

”Koppeltvång” från och med 1 mars

Från och med 1 mars till och med 20 augusti måste du ha superkoll på din hund i skog och mark! Det är koppeltvång, brukar de flesta säga men det stämmer inte riktigt…

Lagen säger ”Under tiden den 1 mars – 20 augusti skall hundar hållas under sådan tillsyn att de hindras från att springa lösa i marker där det finns vilt. Under den övriga tiden av året skall hundar hållas under sådan tillsyn att de hindras från att driva eller förfölja vilt, när de inte används vid jakt.”

Det betyder att du måste se din hund hela tiden och att du till 100% säkerhet vet att hunden stannar hos dig även om en hare eller ett rådjur plötsligt rusar upp framför nosen. I praktiken innebär det att ca 95% av Sveriges hundar ska vara kopplade under denna period, för det är inte många som kan garantera att hunden inte springer efter.

Varför har vi denna lag då? Jo, det är för att vi ska ta hänsyn till naturens alla vilda djurungar som föds och som inte har så lätt att komma undan en jagande hund.

Värt att tänka på är också att många kommuner har i sina lokala ordningsstadgar att hundar alltid ska hållas kopplade på offentliga platser. Om du vill låta hunden få röra sig lite friare än i ett vanligt koppel så kan du använda långlina.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*