Home » Hund » Kramens dag
Pojke kramar en hund
En hund som inte riktigt är bekväm av situationen

Kramens dag

Den 21 januari är det den internationella kramdagen och det tycker jag kan vara värt att lyfta lite. Vi behöver alla värme, närhet och kärlek, det är några av de mest basala behoven vi har. Känner vi oss inte delaktiga och sedda så mår vi väldigt dåligt. I dagens samhälle har kramen ibland blivit lite slentrianmässig, vi hälsar på varandra med en snabb kram men ofta är den inte mycket mer än ett annat sätt att uttrycka t.ex. ett handslag. Prova att lägga lite värme i din kram nästa gång så kommer du att märka skillnad.

Kramar och fysisk kontakt med varandra avger hormonet oxytocin som är avgörande för gemenskap, omvårdnad och tillit. Det är något som både människor och djur behöver för att överleva.

MEN- den stora skillnaden mellan hundar (och i viss mån även katter) och människor är att hundar sällan vill bli kramade eftersom de känner sig fastlåsta och hotade. En hund mår bra av närhet, smekningar och kliande bakom öronen så länge som den känner att den har friheten att gå därifrån när den själv vill. Vill du läsa mer om hur hundar reagerar på kramar och vilka tecken du ska titta efter hos just din hund så lägger jag länken till ett tidigare blogginlägg som jag skrev om detta —> Hundar vill (oftast) inte bli kramade.

Passa på att krama varandra med lite extra värme idag, du kan ju alltid skylla på att det är Kramens dag ;). Men nöj dig med att smeka och långsamt klia din hund om den tillhör dem som inte vill bli kramade.

KRAM från mig till dig!  😛

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.