Home » Hund » Omplaceringshundar och allmänna livet
Katten Piffi och hunden Gösta sitter i soffan
Matte- är du säker på att det inte finns något gott att äta?!

Omplaceringshundar och allmänna livet

Ikväll kapitulerade jag- det fick bli varma vinterjackan när vi gick ut med Gösta! Knappt 2 plusgrader och en bitande kall vind… brr! Dagen har ändå inneburit en hel del utevistelse, förmiddagen ägnades åt höststädning i vår lilla villaförening och på eftermiddagen hade jag hundkurs. De flesta kursdeltagare var dock tappra att komma trots kylan men det gällde att hålla igång både hundar och människor så det blev inga långa teoretiska genomgångar mellan övningarna.

Men min morgon började lite väl häftigt. Medan jag satt och åt frukost så ringde en person från hemtjänst och undrade om jag visste var min mamma var någonstans. Efter hennes sjukdomar i somras har hon numera hjälp flera gånger om dagen och de har nyckel till hennes lägenhet för att hon inte ska behöva gå och öppna om hon är sängliggande. Men de har inte nyckel till hennes extralås och det var låst i morse när de kom. Jag slängde mig i bilen och körde dit och tillsammans med hemtjänst gick vi in i hennes lägenhet, som var tom! Vi kunde se att hon hade tagit sin morgonmedicin och att både handväska och rullator var borta.

Jag hade hälsat på henne igår eftermiddag och då sa hon inget om att hon skulle åka någonstans och inget var heller uppskrivet i hennes kalender. Jag vet att hon inte gärna går ut själv längre då hon har svårt med balansen, så att hon skulle ha gått och handlat trodde varken jag eller personen från hemtjänst. Hennes mobiltelefon låg dessutom på laddning i köket så den kunde vi inte ringa till heller.

Efter närmare en timmes detektivarbete lyckades jag dock spåra henne till Arboga, dit hon hade åkt med några goda vänner. Lite urskuldande kom hon på att hon nog hade glömt att meddela både mig och hemtjänst att de skulle åka iväg.  Skönt att det inte hade hänt henne något, men nog kändes det lite som när barnen var små och man fick sitta och ringa runt till deras kompisar för att höra var de var någonstans.

Den här veckan har jag haft en del översättningar och korrekturläsningar, så nu är jag helt uppdaterad på en forskningsstudie om turistdiarré!  😉 Det är minst sagt varierande områden som jag får översätta.

Jag har också haft några privatträningar och något som har återkommit vid flera tillfällen är frågor om beteenden hos omplaceringshundar. Flera som har tagit över en hund från någon annan har tyckt att det har fungerat riktigt bra de första månaderna men att hunden sedan plötsligt börjat visa sina jobbigare sidor. Det märkte även vi med Gösta, speciellt när det gällde följsamheten i koppel. Han gick så fint till en början men efter några månader fick vi nästan börja om från början och stanna stup i ett för att han drog så otroligt i kopplet.

Men det är egentligen inte alls konstigt att hundarna reagerar så! Den första tiden är allt nytt och både spännande och kanske lite skrämmande. Då vågar inte hunden visa alla sina sidor. Men efter dessa månader har hunden landat i miljön och med familjen så nu kan den våga visa även sina sämre sidor.

Egentligen gör vi människor exakt detsamma, den första tiden på till exempel en  ny arbetsplats så ligger vi lite lågt. Vi lägger oss inte i diskussionerna, vi föreslår inte en massa förändringar och vi ställer oss inte upp inför gruppen och säger vår mening. Men efter en tid blir vi varmare i kläderna, vi har listat ut vilka personer som har både formell och informell makt i gruppen och vi vågar då plötsligt ta större plats.

Så du som nyligen har tagit över en hund, bli inte förvånad om den plötsligt inte längre gör som du vill!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.