Home » Hund » Så får du hunden att släppa sitt byte frivilligt
Hund springer med en boll i munnen

Så får du hunden att släppa sitt byte frivilligt

Hur får man hunden att släppa bollen på kommando? Varför morrar hunden när den har ett ben? Hur får vi hunden att sluta morra då min man passerar matskålen?

Det här är ganska vanliga frågor som jag får av hundägare och även om det kan tyckas handla om olika saker; bollar, tuggben och matskålar så har det något gemensamt. Hunden ser dem som sitt byte.

Hunden är ett rovdjur, även om vi helst försöker glömma det, och rovdjur fångar och dödar byten för att överleva. Våra hundar överlever ändå eftersom vi ger dem mat och omvårdnad, men så har det inte alltid sett ut. Hunden domesticerades troligen för ca 15.000 år sedan och även om hundarna då lärde sig att leva med oss människor så var de hänvisade till att skaffa sin föda på egen hand. Det var först då människan började skapa speciella raser för ca 150 år sedan som hunden började bli utfodrade och omskötta på ett mer systematiskt sätt. Så många av de gener som ursprungshunden hade finns fortfarande kvar hos våra hundar, vi kan inte radera bort 15.000 års historia även om vi försöker allt vad vi kan.

Det byte som hunden (eller vilket rovdjur som helst) har erövrat släpper det inte gärna i från sig. Nu gäller det faktiskt inte alla hundar, vissa individer lär sig fort att blir jag av med något så hittar jag något annat i stället så då spelar det inte så stor roll. Och det är just detta du ska använda dig av i din träning!

I den ”gamla tidens” hunduppfostran fick man lära sig att ta bort matskålen eller benet om hunden morrade. Det fick till följd att antingen så skapade vi en konfliktsituation där hunden morrade ännu mer nästa gång eller så fick vi en undergiven hund som gav upp och inte vågade trotsa. I vissa fall fick man situationer där hunden inte vågade säga något då den ena familjemedlemmen var i närheten men som istället tog ut det ännu värre med någon annan i familjen.

Så hur gör du för att lära hunden att släppa bollen? BYT, BYT, BYT och BYT! Gör det till en lek att byta grejer, du får min boll om jag får din. Du får en köttbulle om jag får ditt ben. Du får några godisbitar i matskålen när jag passerar dig. Lär hunden att du inte är intresserad av att ta ifrån den bytet utan att ge något i gengäld.

Men- hur får jag hunden att släppa på kommando? Jag har ju inte alltid något att byta med? Börja med att ha två stycken roliga leksaker/bollar. Ge hunden den ena och sätt dig ner på golvet och börja lek med den andra. Strunta i hunden, lek bara med din leksak och se ut som om du har roligt. Efter en liten stund kommer din hund att bli nyfiken på det du har och i samma ögonblick som hunden släpper sin boll för att ta den du har så säger du ”Loss”. Låt hunden få din boll medan du börjar leka med den andra och upprepa kommandot ”Loss” VARJE gång hunden själv släpper sin boll/leksak. Gör detta flera gånger om dagen så kan du så småningom börja säga ”Loss” innan hunden släpper om du samtidigt bjuder fram din leksak eller en godisbit. Hur fort det går att lära en hund detta är olika, vissa lär sig nästan direkt medan andra kan få träna i flera månader innan hunden lär sig att lita på att den får något i gengäld.

När du får en hund som är trygg i att lämna i från sig sitt byte, först då kan du börja begära att hunden släpper bollen på kommando utan att få något annat än ett BRA tillbaka. Men se till att du ibland fortsätter att ge hunden en leksak eller godisbit som belöning annars väcker du snart upp rovdjuret igen.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.