Home » Hund » Ska hunden gå på höger eller vänster sida?
Schäfer som går i fotposition

Ska hunden gå på höger eller vänster sida?

Att vara med i #Blogg100 har gjort att jag har hittat många intressanta bloggar att läsa. Vissa läser jag för nöjes skull medan hos andra kan man lära sig en hel del, det är en brokig samling personer som är med. Vill du också hitta nya intressanta bloggar så hittar du deltagarlistan här.

Hos Yvonne Larsson hittade jag Myter inom hästvärlden där hon ingående beskriver hur man ”ska” sitta upp på en häst och varför det alltid har ansetts rätt att sitta upp på hästens vänstra sida. Det fick mig att tänka på samma sak fast inom hundvärlden, hur många har inte blivit utskällda för att de inte har hunden på sin vänstra sida?

Jag brukar ta upp den biten till diskussion på lydnadskurserna och det slår aldrig fel, det finns alltid några personer som med bestämdhet hävdar att hunden SKA gå på vänster sida medan några andra lika bestämt hävdar att hunden SKA gå på höger sida. Så vad är rätt???

Sanningen är att det inte finns något rätt eller fel så länge du inte tränar lydnad med hunden. I lydnad ska hunden gå fot eller fritt följ på din vänstra sida, dessutom med huvudet eller bogen i jämnhöjd med ditt knä. Men hur många tränar det ute på hundpromenaden?

Anledningen till att vi från början har haft regeln att hundar ska gå på förarens vänstra sida kommer också från militären, precis som regeln att sitta upp på en hästs vänstra sida. Vi pratar kanske om 1800-talet när i princip de enda som tränade sina hundar var militärer eller jägare. De hade sitt vapen med sig och eftersom de flesta var högerhänta (och de som inte var det fick lära sig att bli högerhänta!) så bar det vapnet på höger sida. Om då hunden också gick på höger sida så var ju risken ganska stor att hunden fick vapnet i huvudet, alltså skulle hunden befinna sig till vänster om föraren.

Man med hund på promenadI dag så rekommenderar jag och flera andra instruktörer att du lär hunden att kunna gå fint bredvid dig på både höger OCH vänster sida. Tänk dig att du går på stan med din hund på en smal trottoar, då skulle du nog helst vilja ha hunden så långt ifrån trafiken som möjligt. Det innebär då att beroende på åt vilket håll du går på trottoaren så måste hunden ibland gå på vänster sida och ibland på höger sida.

Även vid hundmöten, där rekommenderar jag att du låter din hund gå på den sida som är längst ifrån den mötande hunden för att skapa nödvändigt utrymme mellan hundarna. Har då mötande förare sin hund på sin vänstra sida så har du det också, skulle däremot mötande person ha sin hund på sin högra sida så tar du över din hund på höger sida. Förarna bör mötas person mot person med hundarna på yttersidorna.

Skulle du dessutom vilja träna t.e.x Rallylydnad med din hund så måste den klara av att röra sig på båda sidorna om dig och då är det bara dumt att träna in att endast vänster sida är okej. För många hundar som är inlärda på att gå på vänster sida kan inte gå på höger, de slinker över till vänster så fort de kan.

Så tränar du inte fotgående eller är på väg ut i skogen för att jaga, så är det lika rätt att ha hunden på höger sida som det är att ha den på vänster sida!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.