Home » Företagare » Skriv som du pratar – eller kanske inte
Hand med penna som skriver

Skriv som du pratar – eller kanske inte

Skriv som du pratar- jag tror att det var Posten som hade den som slogan för en evighet sedan. Det var på den tiden då alla skickade brev och vykort och då man stod i kö på Posten en gång i månaden för att betala sina räkningar.  Japp- jag är så gammal att jag också stod där med räkningar i ena handen och gnälliga barn i den andra och bara hoppades på att farbrorn framför inte skulle börja fundera vilken bankbok han skulle plocka ut pengar ifrån. 😉

Skrivit har jag gjort, både då och nu och tiden där emellan. En period jobbade jag på Skatteverket och då ifrågasatte jag några gånger de handlingar som skulle skickas ut till medborgarna (det här var innan Skatteverket lärde sig att vi var kunder). Jag tyckte att eftersom jag själv inte förstod det som stod i brevet, trots att jag jobbade på Skatteverket, så var nog chansen inte heller så stor att den som tog emot brevet förstod innebörden. Men svaret var att det var standardtexter som vi inte fick ändra på och att medborgaren fick väl kontakta myndigheten om hen hade några frågor!

Jag har ju även varit anställd som teknisk skribent och då fick jag lära mig att INTE skriva som man pratar. För en person som läser en bruksanvisning (ja, jag vet att det inte är så många som läser dem!) vill inte ha en massa lull-lull runt omkring. Det ska vara kort och koncist, 1) Öppna luckan med hjälp av en fyrkantsnyckel 2) Lossa de tre bultarna (A) på omriktaren och så vidare.

Nu skriver jag fortfarande en hel del, det mesta handlar om hundar och katter på glanna.se och mycket är faktatexter även om det ändå ska vara lättläst och underhållande. Så det är en annan stil på de texterna, kanske lite mer åt Postens önskan att skriva som du pratar.

Men som skribent är det lätt att fastna i sitt mönster om man inte har någon som granskar texterna. Det finns de som tycker att det är jobbigt att få kritik på vad de skriver, själv tycker jag att det är positivt så länge som det är konstruktiv kritik. Texten kan faktiskt tolkas på ett annat sätt än vad jag hade för avsikt med den och det är inte lätt att upptäcka själv. Därför deltog jag idag i ett forum där vi diskuterade texter och vad vi skulle tänka på när vi skrev. Men framförallt fick vi lägga upp några av våra skrivna texter så att de övriga fick komma med kommentarer i form av både ris och ros. Mycket nyttigt och vi hade dessutom väldigt roligt tillsammans- så tack allihopa!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.