Home » Hund » Vad ger vi våra djur att äta?
Hare sitter i gröngräset

Vad ger vi våra djur att äta?

Vi vet väldigt lite om vad den mat vi ger våra husdjur innehåller, oftast står det i innehållsförteckningen ”kött och animaliska biprodukter” – vad nu det kan innebära?

Vissa producenter skriver också att maten är tillagad i Sverige men det innebär inte per automatik att de använder svenska råvaror. Det ska uttryckligen stå att endast svenska råvaror ingår för att du ska kunna vara säker på det.

En vanlig ingrediens i både hund- och kattmat är kaninkött och där finns de stora producenterna i bl.a. Italien, Grekland, Tjeckien, Polen och Cypern.

Svenska Dagbladet skriver idag om en rapport som bl.a. Compassion in world farming, CIWF har tagit fram där de har besökt 16 olika anläggningar i dessa fem länder.

Det är skrämmande hur dessa kaniner behandlas! De förvaras i trånga burar av metallgaller, 6-7 kaniner i varje bur som har en storlek på 0,4 kvadratmeter. Det innebär i praktiken att varje kanin har en yta på ca 60 x 60 cm! Dessa burar förbjöds att användas till värphöns inom EU år 2012 men är helt okej att användas till kaniner som väger 6-8 kg som fullvuxna.

Dessutom pratas det om att antibiotikaanvändningen måste minskas men i dessa djurfabriker är hygienen så dålig att t.ex Frankrike använder sex gånger mer antibiotika vid uppfödning av kaniner än vid uppfödning av grisar och kycklingar. 15-30% av kaninerna i dessa djurfabriker överlever inte ens fram till slakt.

Norden, Storbritannien och i viss mån Tyskland har hårdare djurskyddsregler där kaninerna bland annat har tillgång till bolådor, strö och större utrymmen. Men oftast säljs detta kaninkött till finare restauranger. Det finns några få fabrikat av djurmat som endast använder sig av svenskt kaninkött.

Det är dags att vi konsumenter sätter press på tillverkarna! Lusläs alla förpackningar och välj dem som endast använder sig av nordiskt kött. Skicka också frågor till de olika producenternas kundtjänst, och be dem redogöra för var deras råvaror kommer ifrån. Ju fler vi är som uppmärksammar dem på att det är viktigt för oss konsumenter att veta detta, ju snabbare kan vi sätta press på att dessa djurfabriker ändrar sin produktion om de vill överleva. Vi kommer säkert att få betala några kronor till för varje burk katt- eller hundmat, men det är det värt om vi vet att djuren har haft ett bra liv!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.