Home » Film » Vi firar ”Alla hundars dag” med en utmaning
Hunden Astra av rasen Cäo da Serra da Estrela

Vi firar ”Alla hundars dag” med en utmaning

Den 26 augusti är det ”Alla hundars dag” och eftersom hunden är människans bästa vän så vill vi återgälda det med att utmana alla hundägare att låta sin hund utföra några mentala uppgifter. Om du filmar eller fotograferar det och skickar till oss före den 31 augusti är du med i utlottningen av Ylva Tryggers bok ”Första hjälpen”. Lägg upp det på vår Facebook, Instagram (tagga med #1Glanna) eller skicka med mejl.

Varför gör vi detta?

I Sverige finns drygt 600 000 hundägare, som tillsammans äger nästan 810 000 hundar (Jordbruksverkets hundregister augusti 2015). Många av dessa hundar används som tjänstehundar på olika sätt eller som jaktkamrat, men majoriteten är troligtvis rena sällskapshundar. Hundar som älskas högt av sina familjer men som ändå ofta är understimulerade av ren okunskap.

En hund som ”får springa av sig” genom att hämta en pinne eller boll som ägaren kastar, får bara ett stresspåslag istället. Vill du aktivera din hund och få den att känna sig trött efteråt, bör du aktivera den mentalt istället. Att få använda hjärnan till att lösa problem, balansera eller söka olika saker är mer stimulerande för hunden.

Många hundägare tycker att det låter svårt, att de måste anmäla sig till en spår- eller agilitykurs för att tillfredsställa hundens mentala behov och därför blir det inget alls istället. Men det behöver inte vara så svårt!

En tom pastakartong med en godisbit gömd inuti, en mur längs med gatan att balansera på eller låt hunden vara delaktig i köket genom att stänga skåpdörrarna. Fler enkla aktiviteter hittar du på Aktivera hunden inomhus, Lek kurragömma och Aktivera hunden utomhus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.