Våra barn är vuxna och har egna familjer och hushåll. Det gör ju att de ofta har de prylar som de behöver. Är det något de verkligen önskar att få, så finns det med på önskelistan inför födelsedagar och jul. Men vi har mer och mer börjat ge varandra olika upplevelser i present.
Ett år fick jag trädgårdshjälp i födelsedagspresent. Alla kom över en dag och hjälpte mig att rensa ogräs, gräva upp gamla buskar och annat som jag ville ha hjälp med i trädgården. Det var väldigt uppskattat!
Nu i julas fick vår ena sonhustru en utflykt av oss i julklapp. Och i går blev den av, vi åkte till Hälleskogsbrännan med yngste sonen och sonhustrun. Hälleskogsbrännan är ett stort naturreservat som bildades efter den stora skogsbranden 2014. Den 31 juli är det 10 år sedan branden bröt ut och ödelade ett enormt område. Ett flertal familjer blev evakuerade, flera hus brann ner och en person omkom.
Första gången vi besökte området var i oktober 2015 då invigde man naturreservatet. Under det året som hade passerat fick ingen vistas inom området utan särskilda skäl. Risken för personskador ansågs vara för stor.
Redan då hade delar av vegetationen på marken börjat komma tillbaka. Men området var spöklikt, all mossa och alla växter var borta. Berget och stenarna var kala och överallt stod det svarta trädstammar.
Tio år senare
Vi har varit där flera gånger senare men då har vi besökt området runt Grävlingsberget. Länsstyrelsen har där byggt upp ett utkikstorn och sammanställt information om branden och vad som händer i naturen efteråt.
Denna gång tänkte vi besöka den södra delen av området. Vi tog sikte på den 3,5 km långa slingan Brandstigen. Bitvis gick det riktigt bra att gå, men vid ett flertal tillfällen fick vi ta oss över (eller under) omkullfallna träd. Det är ingen slinga som passar någon med rörelseproblem eller småbarn.
Nu har hela skogen grönskat och överallt växer det sly. I huvudsak är det lövträd som har återvänt. Men det finns spår av branden överallt. Omkullfallna träd, svarta stubbar, utrustning från släckningsarbetet som räddningspersonalen blev tvungna att lämna kvar och spår av nedbrunna hus.
Det är fascinerande att det finns en sådan växtkraft i naturen! Naturligtvis kommer det att ta många år innan skogen ser ut som tidigare, men ändå…
Fiket i Färnebo
Vi hade matsäck med oss ut i skogen, men vi ville avsluta utflykten på ett café. Önskemålet var att vi skulle åka till Färnebo fiket, så det blev det. De tillverkar både bakverk och glass på lokalproducerade råvaror. Till och med hundglassen hade de gjort själva.
Det var en fin och solig dag så vi satt ute i deras trädgård och fikade, vilket ju passade bra eftersom vi hade Aksel med oss.