Flexikoppel

Är det bra eller dåligt med flexikoppel?

På hundkursen idag fick jag frågan om det bra eller dåligt att använda flexikoppel (kallas även för rullkoppel) på hunden. Nu vet jag att jag kommer att sticka ut hakan 😉 , det är en laddad fråga hos många.

Flexikoppel har troligen uppfunnits av någon som gärna ville låta sin hund gå fritt, men ändå vara kopplad och som sådan är tanken god. Hunden har möjlighet att röra sig över ett större område. Den kan också stanna och nosa en stund trots att föraren går vidare. Det är bekvämt att använda flexikoppel (ja. jag har också haft ett en gång i tiden). Som hundförare behöver du heller inte styra din hund så noga.

Men jag tycker att nackdelarna överväger och jag kommer därför inte att använda det framöver. Det är vad jag säger till mina kursdeltagare också. Sedan får de naturligtvis bilda sig en egen uppfattning och jag vet att det är flera som ändå har valt att använda det till sina hundar.

Varför tycker jag inte om flexikoppel?

Hunden Astra i Hemavan
  1. Flexikoppel är alltid ett spänt koppel, det är ju vitsen med det.
   Jag vill inte att min hund drar i kopplet, dvs att kopplet spänns. Hur ska hon då veta att det är ok med ett spänt koppel när jag använder flexikoppel, men inte när det vanliga kopplet sitter på? Jag försöker jobba med att vi går så mycket som möjligt med ett slakt koppel istället.
  2. Skaderisken är betydligt större med flexikoppel.
   Numera finns det flexikoppel som är lite bredare än den tunna nylonlinan. Men skaderisken är ändå betydligt större än med ett vanligt koppel eller en långlina.
   Det går blixtsnabbt att lyckas trassla linan runt hundens ben eller hals. Etersom den är spänd så kommer den att dra åt fortare än du hinner reagera. Jag har lyckats skada mig rejält genom att ett läderkoppel snoddes runt ett finger, så att det blev ett besök på akuten för att sy ett antal stygn. Jag vågar inte ens tänka på vad som hade hänt om det var ett flexikoppel!
  3. Med ett flexikoppel behöver du ha minst lika bra lydnad som om hunden vore lös!
   När hunden är 3- 5 meter bort och det plötsligt dyker upp en moped så har du inte en chans att dra in hunden med hjälp av ett flexikoppel! Du hinner kanske i bästa fall låsa kopplet. Du kan inte heller dra in det med hjälp av båda händerna. Det kan du göra med ett vanligt koppel eller en långlina. Tyvärr har de flesta hundägare inte sådan lydnad på hunden att de kan kalla in eller få hunden att stanna direkt.
  4. Ett flexikoppel får hundföraren att slappna av, hunden sköter sig ju ändå själv.
   Risken är då stor att du inte har koll på vad som händer bakom din rygg. Jag har flera gånger råkat ut för att hunden plötsligt vänt och gått emot mig. Föraren har i lugn och ro har fortsatt framåt utan att se oss. Har jag då haft Astra med, så har hon i de flesta fall sagt till med ett rejält skall. Först då har föraren plötsligt insett att något har hänt bakom ryggen.
  5. En tunn lina syns inte.
   Jag har också varit med om att cyklister har varit på väg att cykla rakt in i kopplet eftersom de inte har sett det. En tunn lina ”försvinner” för en som kommer med lite fart. Är det dessutom en liten hund är det inte alls säkert att cyklisten har sett vare sig hund eller koppel som går tvärs över cykelbanan.

  Därför föredrar jag ett fast koppel samt en långlina i skogen eller på andra platser där hunden får röra sig över ett större område. Det är min åsikt- har du någon annan? Kommentera gärna vad du tycker om användandet av flexikoppel.

  4 reaktioner på ”Är det bra eller dåligt med flexikoppel?”

  1. Monica Isaksson Strand

   Håller helt och hållet med dig angående flexikoppel. Vår hund blev anfallen av en Amstaff vars matte tappade greppet om det klumpiga handtaget. Bitskador i låret med sårfickor som måste dräneras 🤕😠
   Föredrar också koppel och långlina till min storpudel.
   Gillar artiklarna på Glanna👍

   1. Det är tråkigt när sådant händer 😢 Hoppas att din hund är återställd igen!
    Förhoppningsvis lärde sig den matten något.

  2. Jag använde flexikoppel tills jag läste din artikel om att lära hunden att inte dra i kopplet. Kör bara med fast koppel nu och det funkar såååå mycket bättre! Stort tack för bra artiklar!

   1. Tack! 😊
    Ja, egentligen säger det sig självt att det inte är lätt för hunden att veta skillnad på när den får ha ett spänt koppel och när den inte får det. Men det är inte alltid man tänker så själv.

  Lämna en kommentar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Rulla till toppen