Woody- Golden retriever på hundkurs

Arbeta med mål

Just nu är jag inne i en process med att försöka jobba mer mot olika mål. Det är en bit som jag märker att jag har tappat på senare tid. Anledningarna till det är säkert flera och det tänker jag inte gräva ner mig alltför mycket i.

Däremot försöker jag nu skapa nya mål, både privat och med företaget. Det tar lite tid speciellt som det vanliga jobbet ska göras samtidigt. Men som jag känner det just nu är det bättre att det tar lite tid och blir bra, i stället för att snabba på processen och bara få något halvdant.

Jag har alltid varit intresserad av kommunikation, psykologi och samspel mellan människor (och mellan djur). Så det är ämnen som jag ofta läser för min egen skull. I dag hittade jag ett uttryck som stämmer så bra även när det gäller hundträning:

Vi tror ofta att när vi sagt något en gång så har andra förstått vad vi menar. När ett beslut ska kommuniceras så har vi själva oftast varit igenom en process där vi vänt och vridit på frågan och den har integrerats i oss. Men den har inte integrerats i mottagaren ännu. Därför kan vi heller inte förvänta oss att de omedelbart ska förstå vad vi menar eller göra som vi säger.

Entreprenörskapsbloggen (lt.se)

Hur ofta säger inte hundägare – ”Jo, min hund KAN sitta på kommando, fast hen vill tydligen inte just nu”.

Men är det inte så att hunden inte alls kan sitta på kommandot ”Sitt” i alla olika situationer? Hunden kan sitta hemma i köket när ägaren tar fram en godis/matbit men inte annars? Men det betyder inte att hunden förstår att sätta sig ner när du säger ”sitt” på träningsplan utan godis i handen.

I ditt huvud ser processen ut: du säger ”sitt”, hunden slår ner rumpan och sitter still. Medan hundens process är: godisbit i köket betyder slå ner rumpan så får jag smaka.

Därför är det så VIKTIGT att när du lär hunden något nytt måste du i små steg visa vad du vill. Lika noggrant behöver du också träna det på olika ställen och inte förvänta dig att hunden klarar det lika bra överallt utan träning.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen