Kurs i specialsök

Att motivera hunden till det vi vill

På specialsökskursen i går pratade vi en hel del om motivation och hur man kan motivera hunden till att jobba med det vi vill.

När det gäller motivation hos hunden är det stor skillnad mellan olika raser. Vissa är väldigt lätta att motivera medan andra är betydligt svårare.

Det man dock ALLTID ska komma ihåg är att hunden inte gör någonting gratis! Hunden måste känna att det lönar sig för den att göra det vi vill.

Två ytterligheter

Vi hade två ytterligheter på kursen i går, en åttamånaders Beauceron-hane och nioåriga Astra.

Hanen fullkomligt rusade genom rummet, överlycklig över att överhuvudtaget bara få göra något. Så hans husse hade fullt upp med att få honom koncentrerad på att göra RÄTT sak.

Astra däremot lunkade lugnt och stilla runt och sökte och jag fick i stället jobba hårt på att få upp hennes engagemang för uppgiften.

Vi konstaterade allihop att det var jag som hade den svåraste uppgiften. Det är lättare (men det innebär inte att det är lätt) att dämpa arbetslusten än att öka den. Jag fick frågan om vad jag gjorde för att dra i gång Astra och mitt svar var- att använda fantasin!

Att försöka leka med hunden och då menar jag inte att kasta bollar eller pinnar, är ett sätt. Kampa, göm dig själv eller leksaken, låt hunden komma till dig och be om att få vara med.

Att leka med Astra fungerar ibland och under väldigt korta stunder. Men det är stunder som jag försöker fånga när jag märker på henne att hon själv är motiverad. Då gäller det att jag går inför uppgiften helhjärtat, kryper ner på golvet, ”morrar” och leker på Astras sätt med tassarna. När jag väl får fart på henne kan jag ta hennes apa eller tuggben och springa iväg för att hon ska jaga mig.

Astra tuggar på en oxstrupe

Motivera med godis eller mat?

Godis är också något som de flesta hundägare använder som motivationsfaktor, men vad gör man om hunden inte är speciellt matglad?

Astra tillhör även den gruppen av hundar, vi har under hennes liv provat de flesta typer av godis utan resultat.

Tillslut har vi hittat några få som faktiskt faller henne i smaken, halvtorkad lever (som jag torkar själv), torkad oxstrupe, torkad vom och torkat grisöra. Men inget av det är tillräckligt gott för att hon ska göra vad som helst för att få det, är hon inte på humör så är hon inte!

Dessutom gäller det att hon inte får något av det alltför ofta för då tröttar hon på det 😉. Hon blev bjuden på både falukorv och torkad blodpudding av instruktören (som själv har jaktlabradorer som ÄLSKAR mat) under kursen. Astra bara tittade på henne som om hon inte var klok! – Skulle hon ÄTA det där?!

Vi har också lärt oss vid vilka tidpunkter Astra brukar vara som mest motiverad och det är på kvällarna.

Efter att ha gått kvällspromenaden och innan hon får sista målet mat på kvällen, då kan vi oftast jobba med henne. Men det är inte säkert att det fungerar varje kväll. Vissa perioder kan hon vara rätt trög (mer än vanligt alltså 😉). Så det gäller att passa på just när motivationen finns!

Upprepa inte för mycket

Sedan gäller det förstås att variera sig, ALDRIG upprepa samma sak för många gånger för då blir det tråkigt. Och har hon väl börjat tycka att något är tråkigt då är det ännu svårare att få upp engagemanget.

Det är därför jag övergav sökburkarna rätt snabbt och började använda hennes plastburkar i stället. Nu har jag dessutom skaffat några tesilar (typ klämmor) som jag kan lägga olika saker i och sedan gömma.

Så här gäller det definitivt att använda fantasin. Hur kan jag lägga upp träningen för att den ska vara varierad? Hur ska jag få henne att tycka att det lönar sig? Men ändå vara så pass svårt att vi kommer ett steg vidare?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen