Hunden Astra har hittat en snödriva att ligga i

Specialsök

Våren tycks ha kommit tillbaka igen efter det rejäla snöovädret vi fick i slutet av förra veckan. Astra hittade äntligen en större snöhög i torsdags och den ville hon inte lämna i första taget 😊. Men nu är all snö helt borta igen, t.om i skogen var det snöfritt i dag.

Astra har haft jobbiga veckor då hon har hängt med mig på alla möjliga aktiviteter. Husse har varit bortrest, så nu har hon varit hon sååå nöjd med att bara fått ta det lugnt några dagar.

Vi har fortsatt att träna på specialsök. Jag har nu frångått de speciella sökburkarna för de tyckte hon enbart var fruktansvärt tråkiga. Det oavsett vad jag försökte hitta på.

Vi har använt hennes plastburkar några gånger och de fungerar mycket bättre. Där lägger hon sig ner och markerar när hon har hittat mandeln (det är den ”doften” jag tränar in henne på).

Men nu är det ju inte så ofta som man hittar mandel under plastburkar så jag har tagit det några steg vidare. Först fick hon nosa på mandeln och se var jag lade den innan hon fick kommando ”Sök mandel”. Nu har vi kommit så långt att jag gömmer mandeln utan att hon ser. Jag gömmer den inte på ett jättesvårt ställe och hon får söka efter den och det fungerar över förväntan!

Annan doft än mandel

Nästa steg är att lägga ut lite ”förledningsdofter” dvs. något annat som luktar och som kan distrahera henne. Jag har klippt bitar av en kamptross som andra hundar har lekt med. Den ska hon ignorera och i stället markera mandeln, det får bli kvällens träningspass.

Hemma har vi fått besök från England, dotterns pojkvän är här i en vecka. Dessutom har jag en engelsktalande tjej på vardagslydnadskursen. Så just nu blir det mycket övande på engelskan, bra så att man inte glömmer 😊.

Katten Piffi tittar fram
-”Matte jag vill också leka!”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen