Brandbil från Räddningstjänsten

Brandlarmet gick och polisen undrade

En nackdel med att bo i en husbil är att när den behöver in på verkstaden så har man plötsligt ingenstans att bo. Vid de enstaka tillfällen verkstaden har behövt åtgärda något tidigare har de kunnat göra det över dagen. Då har vi ju kunnat göra något annat under tiden.

Denna gång behövde husbilen stå inomhus några veckor för att torka, eftersom vi har haft ett läckage vid ett fönster. Så snabbt som sjutton lyckades vi få tag på en lägenhet i ett lägenhetshotell i Västerås.

Det blev en snabb inflyttning och sedan i väg med husbilen till verkstaden. Någon kväll senare stod vi i köket och lagade mat samtidigt som vi svor över hur långsam spisen var. Vi är ju vana vid både induktion- och gasolspis som båda går betydligt snabbare än en konventionell spisplatta.

Medan löken sakta fräste i oljan hackade vi grönsaker. När vi sedan började hälla dessa i kastrullen var oljan varmare än vi trodde, så det fräste ordentligt. Köksfläkten gick för fullt men eftersom det är en kolfilterfläkt så cirkulerar det mesta ut i köket igen därför öppnade vi köksfönstret- vilket vi inte skulle ha gjort! All ånga och rök steg rakt upp mot brandvarnaren vilket ju förstås fick den att reagera.

Larmet kopplat till Räddningstjänsten

Eftersom detta är en kommersiell uthyrningsverksamhet så har de naturligtvis ett brandlarm kopplat direkt till larmcentralen. Dessutom går brandlarmet i hela huset och inte bara i vår lägenhet. Så där stod vi plötsligt med ett tjutande (minst sagt!) brandlarm.

Jag kom på att jag hade sett ett nödnummer på en informationsskylt så jag ringde upp det. Det visade sig gå till ett vaktbolag som upplyste om att någon var tvungen att kvittera larmet på en speciell panel. Eftersom vi endast hade bott där ett par dagar hade jag naturligtvis ingen aning om vare sig var denna panel fanns och än mindre någon larmkod. Jag kunde i alla fall meddela att det inte brann någonstans.

Vi tog med oss Aksel och gick ut på gården och väntade. Med den ljudvolymen så kändes det bättre att ha honom utomhus även om larmet hördes mycket bra där också. Han var märkbart påverkad så länge vi var inomhus, han höll sig tätt intill mig hela tiden och försökte läsa av mig hur jag reagerade.

Ca en kvart senare ser vi Räddningstjänsten komma på vägen, dock utan blåljus. Vaktbolaget hade meddelat att det inte var någon brand, vilket hade fått dem att ta det lite lugnare.

Nu dök nästa problem upp, de kom inte in i porten där larmcentralen finns. Varken vi eller de övriga hyresgästerna som hade samlats på gården hade en nyckel dit. Så alla fick stå utomhus och vänta ytterligare på att en vakt skulle dyka upp, samtidigt som larmet tjöt för fullt. 10 minuter senare dyker en annan hyresgäst upp som hade nyckel till rätt port så brandmannen kunde komma in och kvittera larmet. Precis när han var klar med det kom vakten, men då behövdes ju inte hans insats längre.

Polisens kommentarer

Vi berättade senare för vår yngste son vad som hade hänt och då fick historien ytterligare en tvist. Han jobbar som polis och hade haft tjänstgöring precis då. Ibland skickas ju även poliserna ut på brandlarm om det bedöms att deras insats också behövs.

Så larmet hade ju gått även till dem, först som att en brand hade brutit ut. Bara någon minut senare hade larmoperatören skrivit: ”De har visst kommit på att de håller på att laga mat”, vilket fick poliserna att bli väldigt fundersamma. Det hade blivit allmän diskussion bland dem hur någon kunde glömma bort att man höll på med matlagning?

Så när vi kunde meddela honom att det faktiskt var hans föräldrar som tydligen var så glömska så skrattade han gott.

(Fotot på brandbilen kommer från ett annat tillfälle)

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen