Svart katt korsar gatan

Ger svarta katter otur?

Så här fredagen den 13:e kan det väl passa bra att skriva om myten att svarta katter ger otur. Själva har vi ägt en helsvart katt och en katt som var svart förutom på bröstet. Ingen av dem gav oss någon otur (vad vi vet i alla fall 😉).

I Sverige, Europa och en stor del av Amerika anser man att det ger otur om en svart katt korsar din väg. Hur har den myten kommit till?

I det forntida Egypten var katter, oavsett färg, högt värderade varelser. Det förekom att människor blev avrättade för att de hade dödat en katt. Katter gjorde naturligtvis stor nytta genom att hålla efter råttor och andra smådjur. Även i den nordiska mytologin hade Freja ett antal katter som drog hennes vagn.

När sedan kristendomen började införas ansåg man att symboler från de äldre kulturerna tillhörde satan. De kvinnor som kyrkans män ansåg vara häxor, omgav sig ofta med katter. Att katter dessutom är aktiva på natten och man kan se deras lysande ögon glimma i mörkret spädde på mystiken.

Tessan vår svart-vita katt
Tessan, vår svart-vita katt

Du kunde dock skydda dig själv genom att spotta tre gånger över axeln när en katt passerade. Men spotta för allt i världen inte PÅ katten- det ger dig också otur!

Men för att krångla till det lite, så har den svarta katten olika betydelse i olika länder.  Det är på sina håll väldigt viktigt åt vilket håll katten går över gatan. Om den korsar gatan från vänster till höger betyder det tur, men om den korsar gatan åt andra hållet betyder det otur. 

Hemlösa svarta katter

Men även om vi är mindre vidskepliga numera så finns det faktiskt statistik på att olika katthem i USA har svårare att omplacera svarta katter, jämfört med katter av annan färg.

Dessutom uppmanar en del djurskyddsmyndigheter i USA att kattägare bör hålla sina svarta katter inomhus under Halloween (31 oktober). Det förekommer tyvärr att svarta katter blir extra utsatta för våld då.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen