Husse och Aksel i skogen

Varför säger vi egentligen husse och matte?

Har du funderat på varför sällskapsdjurens ägare kallas för husse och matte? Enligt svensk ordbok så är: Husse en man som äger och sköter om ett visst djur, vanligen hund eller katt. Matte är kvinnan som äger och sköter om djuret.

Husse och matte är kortformer av husbonde och matmor, som var vanliga ord i det gamla bondesamhället. Husbonden var den manlige ägaren av gården och djuren, medan matmor ansvarade för hushållet och tog hand om barnen och djuren.

På 1700- och 1800-talen började man förkorta orden till husse och matte, men man vet inte riktigt när de blev populära att använda. 1911 är den första gången orden husse och matte är beskrivna i en text. Men eftersom det dröjer innan nya ord blir använda i skriftspråk så har ägarna troligen blivit kallade för detta i talat språk tidigare än så.

Så har du svårt att skilja orden åt är Husse den manliga ägaren och Matte den kvinnliga.

Aksel och matte Elisabeth har kontakt

Husse och matte i andra språk

I andra språk är det inte lika vanligt att man skiljer på om djurets ägare är kille eller tjej. Men naturligtvis finns det undantag, i tyskan säger man herrchen och frauchen.

I engelskan använder man ofta ordet owner eller pet parent, som betyder husdjursförälder. Annars använder man orden dad (pappa) och mum (mamma) om man vill benämna en av ägarna.

I franskan kan man säga maître eller maîtresse, som betyder herre eller fröken.

Orden mamma och pappa börjar ta över

I takt med att våra husdjur blir en del av familjen börjar det bli vanligare att hund- och kattägare använder orden mamma och pappa istället. Om det beror på influenser från engelska språket eller att ägarna upplever djuren som sina barn låter vi vara osagt.

Källa: Kamratposten

2 reaktioner på ”Varför säger vi egentligen husse och matte?”

  1. Monica Isaksson Strand

    Intressant att få förklaringen till husse och matte 🥰
    Det är alltid kul att få läsa Glannas artiklar och lära sig mer❣️

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen