Liten hund ligger i knäet

Varför vill hunden sitta i ditt knä?

Vill din hund sitta i ditt knä även om det finns en bekvämare plats bredvid dig? Uttrycket “knähund” används ibland för att beskriva en liten hund som kan sitta i knät. Men det är lika vanligt att även större hundar kryper upp hos sin ägare.

Vår förra hund Gösta, en Golden retriever som vägde nästan 40 kg, ville gärna sitta i knät även om han knappt fick plats där. Medan Aksel, också en Golden retriever inte gärna sätter sig i knät, möjligen kan han lägga huvudet där.

Men är knäsittandet bara en rolig grej eller finns det någon anledning till att hunden vill sitta i ditt knä?

Många hundar sitter i sin ägares knä som ett sätt att visa tillgivenhet och knyta an till dig. Hunden visar också att du är en viktig del av hans flock, men det kan finnas andra anledningar också. Vi har listat fem olika anledningar till att hunden vill sitta i ditt knä.

Men som alltid, tänk på att hundar är unika individer! Det kan finnas fler anledningar till att de vill sitta hos dig. Och vissa hundar vill aldrig sitta i ditt knä, det är helt enkelt för obekvämt för dem. De lägger sig hellre på golvet eller i sin hundsäng.

Golden retrievern Gösta sitter i knäet
Gösta sitter i husses knä

Sprida sin doft

Hundar använder doftmarkering för att kommunicera med andra hundar. Om din hund känner sig osäker eller hotad kan den sätta sig i ditt knä för att sprida sin doft och visa att du tillhör den.

Händer det oftare när en annan hund har besökt ditt hem? För att förhindra oönskad markering inomhus så kan du hjälpa din hund att känna sig trygg med att han bara är din. Det gör du genom att ge honom extra uppmärksamhet.

Beteende relaterat till hundras

Vissa hundraser är väldigt kärleksfulla och tillgivna. De tycker helt enkelt om att vara i din närhet hela tiden. Så det kan vara helt normalt för såväl en liten som stor hund att försöka sitta i ditt knä som ett sätt att knyta an till dig.

Hävda sitt övertag mot andra hundar

Om du har skaffat dig en hund till, så kan en av dem sätta sig på dig för att visa att den har övertaget. När de sitter i knät så känner sig hundar ofta lite större och att de har mer kontroll.

Men om din hund skäller eller morrar åt andra medan han sitter i ditt knä så kan det bero på att din hund känner behov av att visa sitt övertag. För de flesta hundar så händer det bara någon enstaka gång. Men om det händer ofta kan du ta kontakt med en hundtränare, hundpsykolog eller din veterinär för att hitta ett sätt att hantera beteendet.

De vill hitta på något roligt

Ibland sätter de sig i ditt knä bara för skojs skull, de vill bjuda in dig till bus ock lek. Detta speciellt om du har satt dig på golvet eller utomhus i gräset. Förutom att sitta i knät kan de då vrida sig runt, nosa eller slicka på dig och ge lekfulla ljud. Så passa på och ha en rolig stund tillsammans, det kommer att stärka banden mellan er.

Mysstund

Hundar är väldigt bra på att läsa våra signaler, känslor och förstå när vi kan behöva lite extra omtanke. Efter en lång eller stressig dag, så är det många hundägare som uppskattar när hunden kryper upp i ens knä. Att sitta i ditt knä kan också vara ett sätt för din hund att känna sig trygg och älskad. De kan också sitta i ditt knä när de känner sig oroliga eller rädda.

Hur kan du veta vilken anledning som gäller för din hund?

Det bästa sättet att ta reda på det är att observera din hunds beteende. Om din hund ofta sätter sig i ditt knä när du är stressad eller ledsen kan det vara ett sätt för den att trösta dig. Om din hund däremot sätter sig i ditt knä när den är rädd eller orolig kan det vara ett tecken på att den behöver din trygghet.

Oavsett vilken anledning som gäller är det ett tecken på att din hund älskar dig och vill vara nära dig.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen