Schäfer hund i mörkret

Är din hund mörkrädd?

– ”Min hund är mörkrädd, den är mer vaksam och skäller på nästan allt som rör sig”. Jag vet inte hur många gånger jag har fått höra detta av olika hundägare.

Men är din hund verkligen rädd för mörkret eller är det något annat?

Hundars syn

Hundar har en väldigt bra förmåga att se rörelser, både i ljus och mörker. Det är därför din hund inte ser leksaken som ligger still på gräsmattan, trots att du ser den. Men musen som kilar i väg upptäcks av hunden på en gång.

Hundar har bättre syn än vi människor både i skymning och i mörker. Så om din hund morrar åt något när ni går ute på kvällen är det troligen något som hunden ser eller känner doften av. Däremot har hundar inte lika bra mörkerseende som katter har.

Hundar är också ett revirhävdande djur som mer eller mindre ”försvarar” sitt revir. Ett revirhävdande rovdjur måste bevaka sitt revir extra under skymning och nattetid, detta då de flesta rovdjuren är mest aktiva då. Då krävs det att någon i flocken håller sig vaken och alert för att upptäcka en fara i god tid. Även om våra hundar mestadels lever inomhus så finns det fortfarande många hundar som används till att vakta boskap så dessa gener finns definitivt kvar hos våra sällskapsdjur.

Även jakthundar (eller snarare hundar med jakt i generna) kan vara väldigt vaksamma i framför allt skymningen. De vet att både bytesdjuren och andra rovdjur kan gömma sig i skuggorna.

Din hund är troligen inte mörkrädd, den är helt enkelt naturligt vaksam när ni är ute på kvällen. Den ser, hör och känner doften av andra som du inte har en aning om att de finns där.

Siluetten av en hund i skymningen

Mörkrädd äldre hund

Men är din hund verkligen rädd för mörkret så finns det ofta något annat bakom rädslan.

En äldre hund som ser och hör sämre kan bli överraskad och skrämd av att det plötsligt dyker upp någon i närheten. Utomhus kan du kanske rasta den äldre hunden på mer upplysta platser för att underlätta för den. Inomhus kan du låta några små lampor lysa även på nätterna.

En annan orsak till mörkrädsla hos hundar är att hunden har råkat ut för något skrämmande när det har varit mörkt. Det har vi råkat ut för med Aksel. En mörk kväll när vi var ute med honom gick han och nosade på en husvägg. Precis runt hörnet kommer en kvinna ut och kliver nästan på honom. Jag kan garantera att båda två blev lika skrämda av varandra. Kvinnan hoppade högt och försvann snabbt bort medan Aksel gav henne ett riktigt rejält skall. Det tog flera veckor innan Aksel passerade det hörnet igen utan att ge i från sig ett dovt morrande. Men det var bara när vi passerade hörnet på kvällen som han reagerade, dagtid tog han ingen notis om det.

Den typen av rädsla går att träna bort genom att låta hunden sakta inse att det inte är farligt ute. I exemplet med Aksel så tog vi för vana att vi tittade runt hörnet innan han fick komma fram. När vi sedan hade passerat den platsen tillräckligt många gånger utan att något hände så släppte han det.

Beroende på vilken typ av händelse din hund har råkat ut för så kan du kanske leka bort rädslan. Ta för vana att hitta på roliga saker med din hund när ni är ute i mörkret. På så sätt vänder du förväntningen på något läskigt till en positiv känsla.

Som alltid, vill jag betona att om din hund plötsligt uppvisar ett annorlunda beteende ska du först låta en veterinär undersöka hunden. Det är inte omöjligt att en sjukdom eller skada ligger bakom hundens ändrade beteende.

1 reaktion på ”Är din hund mörkrädd?”

  1. Mörkrädd hund
    Min sambos ena son skaffade hund för drygt tre år sedan. Det är en s k ”Rescue dog” , som har hämtats från Rumänien. Det är en tik som var c:a 2½ år då hon kom till Sverige. Gud vet vad hon hann med att uppleva, innan hon fick resa hit. Hon har anpassat sig oerhört bra, är väldigt lugn förvisso beskyddande mot sina närmaste, dvs husse, matte, min sambo, mig och några till. Vi tror att hon har jagat efter sjöfågel, då hon bodde i Rumänien, vilket hon verkar vilja göra då vi är ute(alltid kopplad). Men en sak som är rätt besvärlig är att hon har väldigt svårt att gå ut, då det börjat skymma och blivit dunkelt ute. Hon vägrar verkligen att gå några längre sträckor, även nu då vi går mot ljusare tider. Vintrarna i all ära, är det åtminstone lite upplyst tack vare snö och gatubelysning, förutom dagarna kring nyår, då det knappt går att få ut henne. Är det någon som har tips på hur man kan få henne att inte vara mörkrädd? Ska man hålla henne med kort koppel, intill den som går med henne och kanske ge en liten godbit som belöning? Tacksam för goda råd!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen