Luciafirande i Västerås Domkyrka

Nu är det Lucia

Vi räknar ner mot julen, i dag är det Lucia. För ovanlighetens skull så har vi snö som faktiskt har legat kvar i några veckor. Eftersom det har snöat lite i taget dessa veckor så är snön fortfarande vit. Det gör hela tillvaron ljusare och skogarna liknar riktiga julkort just nu med snötyngda träd.

Vissa hundar är tokiga i snön, hoppar och rullar sig i den. Det är inte Aksel, han konstaterar mest att den finns där, sedan är det inte så mycket mer med det. Däremot gillar han att få leta reda på saker som försvinner ner i snödrivorna. Hans favoritleksaker är bollar, så slänger vi ut en boll i snön så kan han leta koncentrerat tills han plötsligt dyker upp med den i munnen.

Här i Västerås tjuvstartade Lucia-firandet i helgen som gick. Domkyrkan brukar varje år ha en luciakonsert, så även i år. Den är populär så det gäller att vara snabb om man ska hinna köpa några biljetter.

I år var jag där med ett par vänner och njöt av den vackra sången och den otroliga akustiken i kyrkan. Att sedan kyrkan är stor, pampig och vacker i sig själv gör ju inte saken sämre. En rolig detalj som jag lade märke till är att det nog är första gången som jag har sett altartavlan uppfälld. I normala fall fäller man in luckorna och då syns inte alla fina målningar. Utsidan är däremot full av sniderier målade i guld. Titta på mitt inlägg Midsommarhelg med dramatik. På bilden där mitt yngsta barnbarn döps syns en del av luckorna.

Luciafirande i Västerås Domkyrka

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen