Astra har hittat ett träd att balansera på

Att ”bli med hund”

Jag tillhör dem som tycker att ett hundköp ska föregås av mycket funderande och diskuterande inom familjen. Att köpa hund är idag ofta lite för enkelt.

Jag har träffat personer som ärligt talat om att de snubblade över en så söt valp på Blocket. De var egentligen på jakt efter ett matbord eller solstolar till altanen. De hade ingen kunskap alls om de raser som ingick i den valp som de köpte!

Visst kan det bli bra ändå. Men många gånger slutar det med att hunden blir en ”problemhund”. En hund som måste omplaceras när det egentligen inte alls är hundens fel.

Men ibland kan man ”bli med hund” av andra anledningar och kan inte välja vilken ras, storlek eller temperament man vill ha. En sådan person går just nu på kurs hos mig, inte för att lära hunden vardagslydnad för det kan hunden så bra redan. Utan för att personen vill lära sig mer om hundar överhuvudtaget.

Hunden har bott hos sin husse sedan den var valp. Den är väldigt väluppfostrad och är mycket med honom i skogen. Hunden får både den motion och den mentala stimulans den behöver. Det är en relativt stor hund, något försiktig av sig och vill helst inte att andra kommer för nära innan hon har hunnit bekanta sig.

Nya familjemedlemmar

Nu har husse träffat en kvinna med ett litet barn och de nya familjemedlemmarna får liksom hunden på köpet. Kvinnan har ingen direkt erfarenhet av hundar, speciellt inte större hundar som hon snarare är lite rädd för.

Nu ska hon dessutom låta sitt lilla barn lära känna denna stora men något tillbakadragna hund. Det har gjort att kvinnan är väldigt osäker på vad hunden menar i olika situationer.

Kvinnan har tidigare lärt sig att en hund som morrar, sänker huvudet och stirrar är hotfull och aggressiv. Vilket förvisso kan stämma. Men nu när jag har träffat hunden och sett den leka med en annan hund inser jag att det är hundens  lekbeteende som hon har misstolkat.

Hunden tillhör en av de raser som gärna tittar intensivt (vilket ju husse också har förstärkt för att kunna få en bra kontakt) och ”pratmorrar” då hon leker. Därför blir hela situationen väldigt konstig då hunden mitt i bästa leken blir tillsagd att gå och lägga sig. Dessutom lyfter nya matte vettskrämt upp sitt barn.

Jag måste verkligen ge denna kvinna en stor eloge att hon har valt att lära sig mer. Hon vill verkligen lära sig att lita på hunden och förstå vad den menar i olika situationer. Samtidigt blir det en enorm känslomässig bearbetning för henne när hon också måste arbeta med sin rädsla för större hundar!

Astra och specialsöket

I övrigt jobbar jag på med Astra och specialsöket och det går så där… Så länge jag håller burken i handen nosar hon på den, men så snart den är på golvet så tycker hon att den ska puttas omkull.

Jag provar också med att ha burken i ställningen där den inte går att välta. Men då försöker hon istället att lyfta upp den med tänderna! 😆 Hon gillar när det handlar om problemlösning…

I går åkte maken iväg igen på en kortare arbetsresa så Astra och jag skjutsade honom till stationen. Som vanligt brukar vi då försöka lägga in en promenad någon annanstans för att Astra (och jag 😊) ska få lite andra vyer.

Fyrskeppet vid Notudden

Det blev en skön promenad längs Notudden och Öster Mälarstrand. Ute på Notudden hittade jag spår av bäver, troligtvis har de sitt bo där i strandkanten för det låg ett antal fällda träd där. Astra passade på att gå balansgång på ett omkullfallet träd 😊

Träd som en bäver har fällt
Träd fälld av en bäver

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen