Solnedgång i Orsa

Första längre resan

Att Aksel skulle reagera så mycket på att åka husbil var faktiskt inget vi hade räknat med! Han har alltid glatt hoppat in i bilen och lagt sig tillrätta där bak.

Nu är det förstås något helt annat, det låter väldigt mycket mer, både från motorn men även vägljudet hörs på ett helt annat sätt. Dessutom är det mycket gungigare rörelser som han säkert inte kan parera för.

Vi har under den här tiden försökt att åka många kortare sträckor där vi har hittat på något roligt när vi kommit fram. Men han tycker fortfarande inte alls om att åka. 😢

Sele och säkerhetsbälte

Vi har köpt en bältesförlängare som vi har knäppt fast i extrasätets bilbälte. Den är kopplad till Aksels sele vilket gör att han kan ligga på golvet mellan eller straxt bakom våra framstolar. Han har också möjlighet att vända sig eller byta ställning om han skulle vilja.

Vi har också köpt MIMs speciella sele som är säkerhetstestad men den använder vi inte just nu. Den är ganska hård och skaver på nacken och det känns lite onödigt att utsätta honom för det också just nu. Så det får bli den vanliga selen ett tag till.

På golvet har vi lagt samma dyna som han hade i bilen och det har blivit hans plats. När vi står still så går han gärna dit och lägger sig, så platsen är inte förknippad med obehag. Han hoppar också glatt in i husbilen när vi har varit ute, så inte det heller verkar vara några bekymmer.

Startar motorn

Så snart vi startar motorn så går han och lägger sig på sin plats. Det har han gjort automatiskt från första dagen, även om vi bara har rullat några meter för att fylla eller tömma tankarna.

Men så fort bilen rullar fortare än 30 km/h så börjar han flåsa, spänner sig och ligger och skakar. Speciellt jobbigt tycks det vara när vi kör över broskarvar eller skarpa gupp.

Det har fått till följd att jag sitter halvt baklänges när vi åker för att prata med och lugna honom. Inte så bekvämt i längden direkt, men vad gör man?

Husbils-träning

Höst i Orsa

Nu har vi i alla fall kört upp till Orsa och deras camping. Vi behöver ju träna allihopa på detta med att både köra, åka och bo i husbil. Dessutom behöver vi träna i hur det är att bo på en camping, vilket vi inte gjort tidigare 😆

Orsa camping är en stor campingplats men så här års är vi inte så många som står här. Även om den väldigt stor del av campingen är avstängd så står alla långt från varandra. Det är säkert stor skillnad på sommaren. Men senare i vinter är det troligen också betydligt fler här, vi ser att många platser är vinterbokade. De som jobbar här kör fram lastpallar och annat som ska användas under förtälten.

Resan hit var jåttejobbig för alla. Aksel var väldigt stressad och vi försökte se vad vi kunde göra för att lugna honom. Vi pratade, vi sjöng, vi ignorerade honom, vi satt och gäspade (vilket är en lugnade signal) och vi gav honom gott att tugga på. Kort sagt vi gjorde det mesta vi kunde komma på.

I Falun stannade vi och gick in och köpte två tjocka dynor som han skulle ligga på. På så sätt tänkte vi att han kanske slapp en del vibrationer från golvet, men det hjälpte inte alls. Han fick istället svårare att hålla balansen. Därför tog vi bort den ena dynan och stoppade in den andra i hans vanliga dyna. Då fick han en mjuk ”kant” att ligga mot. Lite bättre blev det men långt ifrån bra.

Hundpromenader och bad

Aksel och Sören tränar i Orsa

Campingen ligger precis vid Orsasjön med en lång sandstrand. Längst bort finns en stor hundbadplats och vi som är vana med de små badplatserna som finns i Västerås så är denna jättestor! Så här års är det ju ingen som badar så om han råkar springa in på den vanliga delen spelar ju heller ingen roll.

Ja det förstås, Sören fick ju bada! 😆 Han tänkte inte på att Aksels boll inte flöt när snöret hade blivit blött. Den sjönk som en sten i vattnet och Aksel letade helt förtvivlat efter den. Tillslut fick Sören ta av sig skor och strumpor, kavla upp byxbenen och hjälpa Aksel att lokalisera den.

Sören och Aksel "räddar" bollen i vattnet

Aksel får springa lös långa sträckor och vi tränar med honom. Det blir apportering, allmän lydnad och en massa hundbus! Just nu tycker han att livet leker. 😊 Om det inte vore för de där jobbiga resorna till Mora då…

Handlar i Mora

Det går alldeles utmärkt att handla här i Orsa men för träningens skull så kör vi till Mora varannan eller var tredje dag och handlar lite. Det tar ca 15 minuter så det är en lagom sträcka att köra. Jag får träna på att köra husbilen (vilket jag ännu inte är helt bekväm med) och Aksel får träna på att åka.

Lever livet

Vi har det skönt här, trivs riktigt bra. Även om vi ännu inte riktigt förstått oss på värmesystemet. Den natten det var frost vaknade vi på morgonen med 15 grader inne 😶‍🌫️. Men det är ju sådant vi ska träna på!

Aksel badar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen