Hund blir kramad mot sin vilja

Hundar vill (oftast) inte bli kramade

På söndag är det ”Kramens dag” så jag tänkte passa på att förklara varför du eller barnen ska vara restriktiva med att krama hunden.

Människor som tycker om varandra kramas och vi lär barnen att göra detsamma. Barnen kramar sina föräldrar, sin förskolepersonal, sina kompisar och sina gosedjur. Då är det inte så konstigt att de också kramar de hundar som finns i deras närhet. Men det många inte vet är att de flesta hundar inte gillar att bli kramade!

Hundar och människor mår bra om de har fysisk kontakt. Vi behöver närhet till andra individer för att känna oss väl till mods. Men det gäller att tolka hundens signaler så att inte hunden ser som sin enda utväg att nafsa det kramande barnet i ansiktet.

Hund som blir kramad känner obehag

Komfortzon

Vi människor har en komfortzon, en zon dit vi inte släpper in en främmande individ. Kommer en främling fram för att prata med dig så vill du stå på lite avstånd. Detta avstånd, din komfortzon, varierar mellan individer och kulturer. Du känner hur det kryper i kroppen om främlingen kliver in i din zon och du backar instinktivt.

Även hundar har en komfortzon. Hur nära du kan vara för att hunden ska känna sig bekväm varierar med situationen. Olika individer inom samma ras kan också behöva längre avstånd för att känna sig bekväma. Generellt sett så vill vaktande och vallande raser ofta ha ett längre avstånd. Men även en sällskapsras kan bli osäker om du kommer för nära. Framförallt om du inte är väl bekant med den hunden.

Varför har vi och hundar en sådan zon? Vi är trots allt flockdjur och behöver varandras närhet. Det beror på våra urgamla genetiska förutsättningar att vi ska hinna fly om vi blir hotade.

Du som ägare får troligen vara närmare din hund än en vilt främmande person. Du blir inte speciellt glad om någon vilt främmande person slänger sig runt din hals när du går på stan!

Dr. Stanley Coren presenterad 2016 en studie i Psychology Today där han hade studerat 250 foton på hundar som kramades av människor. Han tittade efter de olika signaler som hundarna generellt använder sig av när de är obekväma med en situation. Han fann att i 81,6% av fallen så visade hunden minst en signal på att den var stressad, obekväm eller orolig. I endast 7,6% av fallen var hunden nöjd med situationen att bli kramad.

Hund blir kramad- känner sig obekväm

Hundens signaler visar obehag

Hur ser du att hunden är stressad eller obekväm? Vilka är då dessa signaler? Hunden hinner visa flera subtila signaler innan det går så långt att hunden morrar och visar tänderna.

Några av de vanligaste signalera är att hunden:

  • vänder bort huvudet och kanske hela kroppen från det som är obehagligt
  • tittar ”under lugg” så att delar av ögonvitorna syns (se den översta bilden), blundar eller undviker ögonkontakt
  • fäller ner öronen och låter dem ligga tätt mot huvudet
  • slickar sig om nosen eller gäspar

Vän av ordningen påpekar att det finns ju olika sätt att bli kramad och visst är det så. Känner hunden att det finns en väg därifrån så är det ofta en helt annan sak än om du (eller barnet) håller om hunden tätt intill kroppen.

Hunden Astra med sittande flicka bredvid

Bilden ovan visar vår tidigare hund Astra tillsammans med en bekants dotter. Denna bild visade jag ofta på mina hundkurser för att visualisera Astras kroppsspråk.

Avståndstagande signaler

Men på bilden kramar inte flickan om Astra, hon sitter inte ens ända intill. Ändå visar Astra flera avståndstagande signaler, varför då?  

Jo, för att Astra var av en vaktande ras och när hon lade sig på gräsmattan var det för att hålla koll på omgivningen så att inget hotfullt närmade sig.

När flickan då satte sig ner bredvid henne så störde hon Astra i hennes bevakningsposition. Det kan motsvara en situation där du håller på med ett svårt arbete, som du måste koncentrera dig ordentligt på. Just då kommer ditt barn förbi och frågar gång på gång om det inte är mat snart. I det läget blir du troligen irriterad och snarstucken.

Vilka är då Astras avståndstagande signaler? Främst så vänder hon bort både huvud och kropp från flickan. Dessutom har hon vinklat öronen lite bakåt och neråt. Eftersom hon hade hängande öron är det inte lika lätt att se den detaljen.

Så klappa och kela gärna med din hund när den kommer och vill bli ompysslad men var observant på när den tycker att du blir för närgången.

Lär också barnen att aldrig hänga runt halsen på en hund, hur söt den än är! Vill hunden bli klappad och kelad med så kommer den själv att krypa upp i barnets knä så länge som den har möjlighet att gå därifrån när den vill.

Notera: När jag hade tagit fotot på Astra bad jag flickan att gå därifrån för att ge Astra det utrymme hon behövde.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen