Aksel bland alla höstlöv

Klassisk betingning

Du har säkert läst om Pavlovs hundar där vetenskapsmannen Ivan Pavlov utförde experiment på hundar i slutet av 1800-talet. Han lärde hundarna att de fick mat så snart han ringde i en klocka. Det fick till följd att hundarnas saliv började rinna när klockan lät. Detta oavsett om hundarna sedan fick mat eller inte. Inom psykologin kallas detta för klassisk betingning.

Det här är något som vi ofta utnyttjar inom hundträningen. Till exempel så lär vi hunden att den blir belönad så snart den hör ljudet av en klicker.

Nu är det också så att hundar lär sig saker på egen hand med hjälp av betingning. Ibland inte riktigt så som vi skulle vilja ha det. Då gäller det att hitta ett sätt att motbetinga det. Det vill säga att lära hunden att göra något annat då det utlösande stimulit dyker upp.

Har du en hund som skäller på alla svarta hundar så kan du träna din hund till att titta på dig så snart en svart hund dyker upp. Din hund blir då belönad i stället för att du ska skälla ut den eftersom den skäller.

Telefon = porttelefon

Sedan vi flyttade in i lägenheten har Aksel lärt sig att koppla ihop min telefonsignal med besökare. Vår porttelefon är kopplad till min telefon. Så ringer någon på nere i porten så ringer min telefon och jag kan låsa upp för besökaren.

Det är ju numera inte är så vanligt att folk ringer, de flesta skickar ju någon form av textmeddelande. Därför har majoriteten av alla telefonringningar slutat med att någon hälsar på oss. Därför anser Aksel att det är väldigt prioriterat att välkomna besökarna med ett antal rejäla skall.

Så nu skäller han alltid då min telefon ringer, även när, som skedde alldeles nyss, det var en person på Skatteverket som hade några frågor till mig. Denna person tänkte naturligtvis inte komma hit så Aksel behövde inte skälla.

Nu gäller det alltså för mig att komma på ett sätt att motbetinga detta. 🤔 Jag får fundera och återkommer i frågan…

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen