Olivlund i Portugal

Korkekar och olivodling

Vi blev kvar ett par dagar i bergen medan ovädret drog förbi. Vi klarade oss ändå rätt bra, regn och ordentliga vindbyar men det värsta låg norr om oss.

Campingplatsen (Motorhome Ecopark Sao bras de Alportel) vi bodde på, låg ute på landsbygden och var en del av ägarens olivodling. Eftersom vägen var smal och utan vägren så gick det inte att gå där med Aksel. Men vi fick gärna gå i olivlunden så länge som vi plockade upp efter honom och det gjorde vi förstås. I utkanten växte flertalet korkekar och de var uppmärkta med olika nummer. Naturligtvis var jag tvungen att kolla varför…

Korkek
Korkek där barken är skördad på nederdelen

Korken skördas

Första gången man kan skörda korken (barken) så måste stammen vara minst 70 cm i omkrets. Det brukar den bli när trädet är ca 30 år gammalt. Då skär man bort barken i stora bitar men det gäller att inte skada underbarken för då dör trädet. Dessutom får man bara ta från nederdelen av trädet. Det finns stränga bestämmelser på hur man exakt får göra.

Efter det får man inte skörda mer förrän det har gått nio år. För att hålla reda på när man skördade just det enskilda trädet så målar man dit årets sista siffra. Därför var träden märkta.

Barken på en korkek
Barken på en korkek

Lerigt överallt

Jackor, regnbyxor och kängor är nu fulla av en rödbrun lera. Även inne i husbilen är det lerigt trots att vi försökte ta av oss, direkt vi kom in. Så nu behöver vi både tvätta och städa ordentligt! Egentligen skulle även Aksel behöva bada, får se om vi hittar någon bra plats att göra det på.

Nybakat bröd

En morgon när vi åt frukost kom en liten lastbil in på campingen och åkte runt och tutade för fullt. Det visade sig vara den lokala bagaren som kom med färskt bröd. Hela bilen var full av olika sorter, så det var svårt att välja. Vi köpte en hel kasse för knappt 100 kr! Bilden nedan visar bara några av bröden vi köpte.

Färskt bröd

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen