Saint Genis de Saintonge, Frankrike i nattljus

Mortagne-sur-Gironde

Ibland är det bra att det blir fel… 😊

Att bo så här har sina utmaningar ibland, vi har ju till exempel ingen tvättmaskin. I Sverige tog vi med oss tvätten hem till våra barn eller goda vänner. Vi tvättade också när vi bodde på campingplatser.

Den enda gång vi har bott på en camping sedan vi lämnade Sverige var de två första nätterna i Bogense, Danmark. Efter det är det bara ställplatser och där finns ingen tvättmaskin. Lite har jag tvättat för hand, men problemet är framförallt att vi inte har någonstans att torka tvätten. Lite underkläder går att hänga i duschen, men inga större saker.

I Frankrike är det dock vanligt att det finns stora tvättmaskiner utomhus i närheten av olika köpcentrum. Så i går letade vi reda på var det skulle finnas några maskiner. Eftersom vi sällan har möjlighet att parkera inne i städerna så är det externa köpcentrum som gäller. Nu passade det extra bra eftersom vi behövde handla en del.

Max-höjd 2 meter

Men när vi kommer fram till parkeringsplatsen så sitter det skyltar som som säger att endast fordon under 2 meters höjd får köra in. För säkerhets skull har de också hängt upp bommar över infarten. Vad nu vitsen egentligen var med det lyckades vi inte reda ut, för det var en vanlig asfalterad parkering. Om det var ett parkeringsgarage med lågt i tak hade jag förstått det, men så var det inte alls. Nåja, vi är ju ca 3,2 m höga så vi fick helt enkelt leta upp en parkering i närheten.

Nu dök nästa fråga upp, hur skulle vi göra med tvätten? Tvättmaskinerna fanns i andra änden av den stängda parkeringen och släpa tvätt i 500-600 meter kändes inte lockande. Vi beslöt oss för att strunta i den och istället gå och handla.

När vi var klara med inköp, lunch och hundpromenad åkte vi vidare.

Saint Genis de Saintonge

Nästa anhalt var en ställplats i Saint Genis de Saintonge och det började väldigt lovande. Vägen var ovanligt bra, bred och med fin beläggning. Visserligen med de i Frankrike obligatoriska rondellerna varannan kilometer, men det rullade på bra.

När vi hade ca 8 kilometer kvar, tog det stopp. Fordon över 3,5 ton fick inte köra på den vägen! Att då försöka hitta en alternativ väg är inte det lättaste samtidigt som det är ganska tät trafik. Google föreslog två andra vägar, men de var så smala att vi hade tagit upp hela bredden själva. Dessutom visste vi ju inte var viktbegränsningen befann sig, i värsta fall skulle vi bli tvungna att försöka vända. Vi hittade en plats där vi kunde stanna och med gemensamma krafter tittade vi ut en alternativ väg. Visserligen en omväg på ca 2 mil, men fram borde vi komma.

Vi hittade fram till skylten som pekade in mot ställplatsen, men vägen gick in på en mycket smal gata mellan två hus. Vi hade nog kommit in om vi hade kommit exakt rakt på, men det gjorde vi ju inte. Det var en relativt smal huvudgata inne i staden och från den skulle vi svänga i 90 grader. Klockan var dessutom ca 16.30 så det var mycket trafik. (Efteråt har vi faktiskt sett att det finns en annan väg in, men det upptäckte vi inte då). Nu var goda råd dyra, vi letade snabbt upp en ny plats där vi kunde stanna och rådgöra.

Ny ställplats

Jag hade läst i något forum om en annan ställplats några mil bort i Mortagne-sur-Gironde, så vi satsade på den istället. Men när vi i mörkret började närma oss den undrade Sören om han verkligen skulle fortsätta köra. Det var smalt, det var kurvigt och det var framförallt brant nerför. Men ner kom vi och fram till en liten småbåtshamn med ganska många ställplatser. Så här års är det ganska tomt, men det stod i alla fall fem husbilar till. Dessutom var staden belyst!

Vi parkerade för natten och kopplade in oss på elstolpen. Billigt är det också, €9,90 inklusive el för ett dygn. Problemet är att det inte framgår hur många ampere det är och det finns ingen säkring på stolpen som man kan slå på själv om den går. Tidigare har det varit max 6A i Frankrike så vi antog att det var så här också. Värmen fick alltså stå på 1kW.

Tvättmaskiner 😊

Under natten regnade det och när vi vaknade på morgonen hade vi 14 grader inne. Dessutom var det ganska fuktigt så inte blev vi varmare av att klä på oss. Det fick bli en hundpromenad i snabbt tempo men jag frös ändå. På väg tillbaka till husbilen såg jag en skylt ”Laverie” som betyder tvätt. Vi gick och tittade och såg utomhus-tvättmaskiner! De såg dessutom väldigt rena och fräscha ut så vi gick och hämtade vår tvätt.

När man bor så här så får man inte vara så kräsen med att blanda olika sorters tvätt. Antingen är det rent eller smutsigt och vi tvättar helt enkelt allt i samma maskin. Eftersom vi hade samlat på oss en del så valde vi maskinen på 18kg, betalade €8 och startade den. 30 minuter senare var den klar och vi kunde lägga över den rena tvätten i torktumlaren. Nu var ju frågan hur länge den behövde tumlas för att bli torr. Vi valde 50° och två cykler à €2. Tumlaren var klar efter en halvtimme men tvätten var inte riktigt torr så vi lade på ytterligare en 70°-cykel. 15 minuter senare kunde vi plocka ut torr och ren tvätt.

Betalade ungefär 150 kr

Vi betalade därmed ca 150 kr för tvätt och tork. I Sverige har vi betalat ca 60 kr för en normalstor maskin och tork. Med den mängd tvätt vi hade nu hade vi behövt två maskiner så priset blev nog ungefär detsamma.

Tvättautomat i Frankrike

Under tiden som vi har varit här har vi sett att ganska många kommer för att använda tvättmaskinerna. Några bor säkert i båtarna som ligger här, men även andra har kommit med bil och stannat för att starta en maskin.

Medan vi var och tvättade hade vi testat att vrida upp värmen på 2kW och säkringen var fortfarande hel! Sakta men säkert har vi fått upp värmen inne. 😊

Gata i Mortagne-sur-Gironde

Kvar ytterligare en natt

Vi har bestämt oss för att stanna ytterligare en natt för att hinna jobba lite också. Även Aksel tycker att det är skönt att inte åka bil varje dag.

Därför kunde vi ta en längre hundpromenad medan det var ljust. Den här staden (eller byn, snarare) ligger vid Europas största flodmynning och de har gjort ett stort fågelreservat vid stranden. Så här års är det förstås inte så mycket fåglar men det är nog maffigt under rätt säsong.

Fågelreservat vid floddeltat

Flod och ebb

En annan häftig sak här är att de har flod och ebb. I går kväll och i morse gick vi och tittade på båtarna i hamnen. De som ligger längst in ligger i vattnet för de har en stängd slussport. Men de som ligger längre ut ligger på botten.

När vi gick förbi straxt efter lunch så var det plötsligt flod och alla båtar låg och flöt i vattnet. Det var roligt att se, för så mycket skillnad har inte jag sett tidigare. En gissning är att det rör sig om minst 1 meter.

Båtar vid ebb
Båtar vid flod

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen