I förra veckan fick jag en fråga av en läsare vad man ska tänka på när man reser genom Europa med sin hund. Hon och hennes familj, inklusive hund, skulle åka till Portugal med bil och husvagn.
Vi åkte ju i höstas/vintras med vår husbil, tur och retur Sverige till Portugal/ Spanien . Så hon ville höra vilka erfarenheter vi hade när det gällde att resa med hund. Svaret hon fick tyckte hon var så bra att fler borde få läsa det. 😊 Så här kommer det…
Tänk på att detta är råd som gäller nu, de kan ändras framöver. Råden gäller också enbart om du som ägare reser tillsammans med din hund inom EU. Kommer hunden att resa med någon annan än ägaren gäller också andra regler.
Förberedelser innan resan
Hunden måste ha ett giltigt EU-pass som är utfärdat av en veterinär. I passet ska bland annat hundens vaccinationer finnas antecknade. För att veterinären ska kunna utfärda ett pass måste hunden ha en chip-märkning (läslig tatuering gäller också om den är gjord före 2011-07-03). EU-passet är giltigt så länge som vaccinationen av rabies hålls uppdaterad.
Hunden ska vara vaccinerad mot rabies och det måste ha gått minst 21 dagar efter grundvaccinationen innan ni får lämna Sverige. Hur ofta denna dos ska fyllas på beror på vilken typ av vaccin din veterinär använder, ofta är det vart tredje år.
Tänk dock på att myndigheterna i vissa europiska länder kräver att vaccinationen inte är äldre än ett år! Detta oavsett vad som står i hundens pass. Så vet du att det har gått närmare två år sedan hunden fick sitt vaccin mot rabies kan det vara värt att uppdatera detta.
Hunden bör också vara vaccinerad mot leptospiros. Detta är inget krav men ju längre söderut i Europa ni reser desto vanligare är denna sjukdom. Grundvaccinationen består av två doser med fyra veckors mellanrum. Påfyllnad bör ske varje år om du planerar att fortsätta att resa med din hund.
Ska ni åka till Finland, Norge, Irland och Malta så har de också krav på att hunden är avmaskad mot rävens dvärgbandmask (echinococcos) också.
Reglerna för in- och utförsel av djur ändras så snart någon myndighet anser det vara befogat. Därför bör du alltid själv kontrollera med de länder du reser till hur läget ser ut.
Kontrollera också att hundens normala vaccinationer är giltiga under hela er resa. Annars kan det vara bra att åtgärda detta strax innan ni åker.
Fler typer av fästingar i Europa
Se också till att hunden har fästingmedel! Det finns många andra arter av fästingar i Europa och hunden bör skyddas mot dessa. Ett tips är att ge hunden Bravecto eller Nexgard som är tabletter som veterinären skriver ut. Även fästinghalsband eller spot-on-lösningar fungerar bra men kan vara lite bökigare när man lever tätt ihop i en husbil/-vagn.
Under resan
Naturligtvis måste ni anpassa resan så att hunden får komma ut och röra på sig. Tänk på att det snabbt bildas långa bilköer om något händer. Därför är det bättre att ta ut hunden ofta så klarar den eventuella förseningar.
Ha gärna några fyllda vattenflaskor med er (både i bilen och vid utflykter) så att hunden kan få dricka vid behov. Låt inte hunden dricka av vatten som den hittar ute i vattenpölar eller andra typer av vattendrag. Det är inte roligt att få en magsjuk hund på resan!
Att hunden ska transporteras på ett säkert sätt är väl en självklarhet! Inga hundar ska vara lösa i bilen eller husbilen. Beroende på hundens storlek så ska den befinna sig i en väska, bur eller bakom lastgaller. Det finns också speciella selar som du kan fästa i bilbältena.
Du kan läsa här hur vi löste problemet med att transportera Aksel i husbilen.
Gatuhundar
I flera länder i Europa finns det gatuhundar som mer eller mindre lever på gatorna. Vi såg några kringströvande hundar som inte tolererade att andra gick in på deras gata och där valde vi att gå en omväg i stället.
Vissa hundar har en ägare men hunden får gå lite som den vill ändå. Vi träffade på många lösa hundar där ägaren dök upp sent omsider. I möjligaste mån försökte vi se till att dessa hundar inte kom fram till Aksel.
I de fall då ägaren kom tillsammans med sin hund och hunden såg välvårdad ut så kunde de få hälsa på varandra och vid ett fåtal tillfällen även springa och busa på stranden.
Gränspassager
Som EU-medborgare kan vi resa fritt inom alla medlemsländer. Men detta varierar ändå, beroende på olika samhällshändelser. Under pandemin gällde särskilda regler och även i dag kan gränskontrollerna skärpas när länderna anser det vara motiverat.
Reser du med hund (eller annat sällskapsdjur) ska du egentligen stanna vid gränskontrollerna och visa upp hundens pass. Vi gjorde det vid något tillfälle men de bara vinkade åt oss att åka vidare. Vi pratade med flera under resan som också hade djur med sig och även de sa att de bara åkte förbi gränserna. Däremot tog vi för vana att se till att Aksels pass var lättåtkomligt ifall vi skulle bli stoppade.
Campingplatser
Eftersom vi reste med husbil övernattade vi oftast på ställplatser. Har du husvagn så får du inte stå på dessa utan då är det campingplatserna som gäller.
Det bra att känna till att campingplatser i Europa ofta tar betalt per person som ska bo där. De tar också betalt för antal hundar som ni har med er. Många campingplatser har också en gräns för antalet hundar man får ha, så kontrollera det om du har fler än en hund.
Flera campingplatser, men även större ställplatser kräver att medföljande hund är vaccinerad. Vi blev aldrig uppmanade att visa upp Aksels EU-pass med vaccinationsintyg, men var beredd på att de kan fråga efter detta.
Kollektivtrafik
Vi lyckades ofta hitta ställplatser med gångavstånd till butiker och sevärdheter och var därför inte beroende av att åka med kollektivtrafiken. Hundar är välkomna på vissa typer av kollektivtrafik, men långt ifrån alla.
Har du en mindre hund som du kan ha i en väska är det ofta tillåtet. En större hund kan få följa med men behöver då många gånger ha munkorg på sig. Du bör kontrollera hur det fungerar just där du är.
Restauranger och caféer
Generellt är det lättare att vara hundägare i övriga Europa. Hunden får följa med på långt fler platser än vad den får i Sverige. Har du hunden kopplad och den kan vanlig vardagslydnad så får den ofta följa med på både caféer och restauranger. Vid ett par tillfällen frågade vi personalen om Aksel fick följa med in när vi skulle äta. De såg mest frågande ut över att vi ens ställde frågan och bedyrade att visst fick han det. 😊
Många gånger får hunden också följa med in i affärer och köpcentrum. I livsmedelsaffärer är dock inte större hundar tillåtna. Är hunden liten och du bär den, antingen i famnen eller i en väska, går det ofta bra att även ha den med när du handlar mat.
Dock är det generellt hundförbud på alla museer, så vill du besöka ett sådant måste hunden vara kvar i husbilen/-vagnen.
Sol och värme
Ofta reser vi för att kunna njuta av sol och värme. Men en hund har inte lika lätt att hantera värmen så var uppmärksam på hur hunden mår.
Tänk också på att det snabbt kan bli varmt i en husbil/-vagn om det det är höga temperaturer ute. Har du inte möjlighet att ha luftkonditionering på, så bör du inte lämna hunden ensam. Läs gärna mer om hundar och värme i Undvik värmeslag i bilen!
Hitta mer information
Jordbruksverket har en bra guide om att resa med hund och katt och senaste reglerna hittar du på EUs officiella sida Your Europe