Floden Rehn fotograferad i staden Rees, Tyskland

Allt tar sin tid

Vi börjar inse att alla tidsangivelser för hur lång tid det tar att åka från plats A till plats B inte riktigt gäller för oss. 🙈 Dels kör vi inte så fort, vår maxhastighet är ca 85 km/h. Kör vi fortare drar husbilen mycket mer bränsle och det känns rätt onödigt. Men vi lyckas också att köra fel titt som tätt.

Vi har en navigator som sitter i bilen. Den fungerar på det stora bra, men tycks inte vara helt uppdaterad. Någon uppdatering har vi inte hittat, men vi har å andra sidan inte lagt ner jättemycket möda på att leta. Så därför använder vi även Google maps, som ju är riktigt snabb på att uppdatera vägarbeten osv. MEN den leder oss ibland in på lite väl små vägar och där det plötsligt kan dyka upp en skylt som säger att vi inte får köra där. Husbilen väger trots allt runt 5 ton (5,5 ton om den är maxlastad).

Vi har flera gånger fått vända på små, smala gator och är det då mörkt så är det inte jättekul. Fördelen är att vi nu båda börjar känna oss rätt säkra på att ta oss runt även i trånga utrymmen. Och vi har fått se små byar som vi aldrig skulle ha sett annars. 😊

2,5 eller 6 timmar?

Karta resväg Westerstede- Rees

I går körde vi från Westerstede till Rees, en tripp som borde ta ca 2,5 timme. Lägg sedan på lite vägarbeten, en felkörning samt några raster så tog det oss nästan 6 timmar. Meningen är ju inte att vi ska sitta i bilen hela dagarna, varken vi eller Aksel gillar det. Därför behöver vi några ordentliga pauser också.

Vi hade dock tur när vi kom fram till Rees. Ställplatsen som vi hade sett ut rymmer normalt 46 husbilar, men så här års är tydligen 2/3 stängda. Den stängda delen består av gräs så den blir säkert sönderkörd, men det innebär att det bara är 16 platser kvar. När vi kom vid 16.30 fanns det bara två platser lediga, vi tog den ena och en stund senare blev den sista också upptagen. Under tiden som vi har stått här är det säkert ett 10-tal bilar som rullat in för att leta plats.

Staden Rees

Området runt Westerstede är bördigt så där finns en mängd olika plantskolor där det drivs upp både små och stora plantor (läs träd). Bördigheten tycks även gälla denna del av Tyskland för det väldigt fina trädgårdar nästan överallt. Det finns nästan inga som bara har en stor gräsmatta, alla tycks ha både perenner och buskar i olika storlekar. Många rabatter är väldigt konstnärligt utförda med både grus, växtlighet och prydnadsföremål. Dock är det väldigt mörkt på kvällarna, med väldigt lite belysning utomhus. Om det beror på att alla ska spara på el i dessa tider eller inte, vet jag inte. De flesta hus har dessutom jalusier som dras ner för fönstren så då kommer det inte heller ut något ljus den vägen.

Rees ligger vid floden Rhen och båttrafiken är tät. I dag på lördagsmorgonen såg vi båtar som passerade i stort sett hela tiden. De har skapat ett riktigt fint promenadstråk längs kanalen med flera fina skulpturer. Promenadvägen är även en del av översvämningsskyddet och det sitter måttstickor på flera ställen för att visa hur högt vattnet har gått (och säkert kommer att gå).

Måttsticka på vattenhöjd

Staden är också utsmyckad med många fina skulpturer. De har till och med en skulpturpark.

Skulptur med två pratande flickor
Skulptur på klättrande pojkar

Nu i kväll tog vi en promenad in till centrum igen för att titta på deras julmarknad. Den var inte så stor till ytan, men den låg precis innanför de gamla murarna och med ett stort grönområde/översvämningsområde bredvid. Marknaden och murarna var upplysta medan grönområdet var mörkt. Det blev en väldigt häftig kontrast mellan ljusslingorna och stjärnhimmelen.

Den gamla muren runt staden Rees

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen