Hansestaden Stade i Tyskland

Staden Stade

Vi är ännu nybörjare på detta att hitta ställplatser men vi lär oss väl så småningom. Nu har vi i alla fall hittat till staden Stade i Tyskland. Här står vi på ställplatsen ”Am Schiffertor”.

Innan vi kom så här långt hade vi sett ut en ställplats i Österrönfeld, också den i Tyskland. Det var en fin ställplats i etage med hårdgjord mark alldeles precis bredvid Kielkanalen. Det finns plats för ett 30-tal husbilar och det var långt ifrån fullt. Från varje plats har man utsikt över båttrafiken. Precis bredvid ligger ett kanalcafé där vi trodde att vi kunde äta middag.

Tyvärr var caféet bokat av ett bröllopssällskap så där rök våra middagsplaner. Vi hade inte så mycket annat än lite frukt och bröd och eftersom vi också behövde växla pengar, elen kunde bara betalas med mynt, så gav vi oss ut på jakt efter en affär.

Det visade sig vara lättare sagt än gjort, någon affär hittade vi inte alls inom rimligt gångavstånd. Så väl tillbaka till ställplatsen läste vi noga på skyltarna. Det skulle kunna gå bra att åka ut igen för att sedan komma tillbaka och använda samma biljett inom en viss tid.

Vi bestämde oss för att ta husbilen till en affär och loggade därför ut oss igen. Nu var automaten sådan att den blandade engelska och tyska och någonstans i det hela missförstod vi något. Så i stället för att få en returbiljett så blev vi helt utloggade! Skulle vi vilja komma in igen så behövde vi betala en ny avgift på €20, vilket vi inte alls hade lust med.

Middag längs med vägen

Därför bestämde vi oss för att fortsätta. Det fick bli en snabb middag, påfyllning av matförrådet samt växling av pengar längs med vägen i stället.

Klockan hann därför bli rätt mycket innan vi till slut kom fram till Stade. Hit var det inga problem att hitta och dessutom går det bra att betala med kort. Denna ställplats ligger centralt så det tar max 10 minuter att gå till närmsta affär. In till de äldre, centrala delarna av denna hansestad tar det 15-20 minuter till fots.

Karta över Stade i Tyskland

I natt vaknade jag av att det var kallt inne, elen hade tagit slut! Man betalar i förväg och det är ganska svårt att uppskatta hur mycket vi gör av med. Vi hade laddat pengar på det speciella kort man har här, men sedan måste man föra över dem till mätaren på elstolpen. De pengar som laddas på stolpen får man inte tillbaka så vi ville ju inte fylla på för mycket. Så jag fick kliva ut strax före fyra och fylla på lite mer. 😏

Hansestaden Stade i Tyskland

Svenskt område

Stade har faktiskt varit svenskt en gång i tiden, det var huvudstad i den svenska provinsen Bremen-Verden. Där ser man vad man får lära sig! 😊 Men det var i slutet av 1600-talet och början av 1700-talet så det är ju ett tag sedan.

Att det har varit en hansestad syns, för det finns mycket som påminner om både Visby och Tallinn.

Hansestaden Stade i Tyskland

Lite fascinerande är det att i den gamla hamnen inne i staden faktiskt ligger ett skepp. Vi lyckades inte lista ut hur de har fått dit det överhuvudtaget. Den enda utfarten är nämligen blockerad av en alldeles för låg bro som inte verkar gå att öppna. Möjligtvis att man kan fälla masten på skeppet? Lite kul grej i alla fall.

Gammalt skepp i Stade

Det pågår byggen för fullt inför julmarknaden som startar i slutet av veckan. Vi funderade först på om vi skulle stanna och kika på den, men vi har beslutat oss för att åka vidare i morgon istället.

Sören och Aksel i Stade, Tyskland

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen