Eftersom ställplatser är hårdvaluta bland husbilsfolket tänkte jag här skriva om alla platser (både ställ- och campingplatser) vi har stått på med vår 9 meter långa husbil. Alltid är det någon som har nytta av listan, precis som vi har haft nytta av andras listor.
Jag delar upp listan på flera inlägg, så här kommer den över Sverige.
Ställplatser och campingplatser i Sverige
De olika platserna rangordnas från norr till söder. Om det är möjligt har vi valt att stå på platser där vi kan gå till närmsta matvaruaffär. Alla priser är de som gällde när vi var där 2022-2023.
First Camp Orsa
N. 61.122393°, O. 14.59965°
First Camp i Orsa är en stor campingplats med ca 600 platser fördelade på flera områden. Under lågsäsong är inte alla platser öppna. Det finns några speciella platser för husbil med asfalterad yta, men de ligger undanskymda bakom receptionen. Vi valde i stället en plats med grus.
Campingplatsen ligger fint precis vid Orsasjön med en lång sandstrand och själva campingen är inbäddad bland stora tallar. Ett flertal servicehus finns utspridda på området, dock var inte alla öppna när vi var där i september.
Fyllning av färskvatten och tömning av gråvatten sker bakom receptionen. Färskvatten finns på fler ställen men var avstängda när vi var där. Det var lite knöligt att komma fram till gråvattentömningen med en stor husbil pga. ett plank men det går om man har ordentlig koll i backspeglarna.
För hundägare är denna camping perfekt (åtminstone under lågsäsong). En stor hundbadplats och mycket ytor att röra sig på. Lindängets naturreservat ligger också inom gångavstånd.
Det är inte långt att gå in till samhället och ett flertal mataffärer finns inom några kilometer.
Pris: ca 320 kr inklusive el under lågsäsong (varierar beroende på storlek)
First Camp Enåbadet- Rättvik
N.60.890526°, O. 15.13183°
Rättvik har två campingplatser inom First Camp, varav endast Enåbadet har öppet året runt. De har ca 300 campingtomter fördelade på flera mindre områden.
Enåbadets camping har flera servicehus men endast ett är öppet året runt. Där finns förutom dusch och toaletter även ett kök samt två tvättstugor. I samma hus som receptionen finns Enåbadets simhall med en 25 meters bassäng.
Det tar ca 10 minuter att gå in till centrum med ett flertal affärer. För hundpromenader går det att gå en bit i skogen bredvid campingen men vi hittade aldrig någon riktigt bra slinga utan fick vända och gå samma väg tillbaka.
Pris: ca 300 kr inklusive el under lågsäsong (varierar beroende på storlek)
First Camp Västerås
N. 59.575879°, O. 16.51983°
Eftersom vi har Västerås som vår utgångspunkt har vi stått på Mälarcampingen (eller Johannisberg som den också kallas) rätt många nätter. Det är en medelstor camping med ca 250 platser. Två servicehus finns på området varav det större även rymmer ett kök. Det finns även en tvättstuga på campingen.
Inga hårda ytor finns att stå på vilket är en nackdel under den leriga perioden. Vi har kört fast vid ett tillfälle men personalen är snabba att hjälpa till om det behövs. Enligt dem finns det planer på att skapa ett antal hårda ytor avsedda för större och tyngre husbilar.
Tömning av gråvatten finns på två ställen och fyllning av färskvatten finns vid stora servicehuset under vintern. Sommartid finns flera kranar på området.
Denna camping passar hundägaren. Det är nära till Mälaren med ett litet hundbad, stora gräsytor samt ett antal olika skogspromenader. Området runt campingen besöks gärna av Västerås hundägare.
Tyvärr är det ganska långt till närmsta affär, så här får husbilen rulla när vi ska handla. En annan nackdel är att Västerås hamn ligger i närheten och tidvis kan det vara störande ljud därifrån.
Pris: ca 310 kr inklusive el under lågsäsong (varierar beroende på storlek)
Tumbo husvagnar
N 59.409132°, O. 16.36781°
Tumbo husvagnar & husbilar har en ställplats på sitt eget område. Praktiskt om man behöver övernatta när husbilen ska in på service. Men ställplatsen är öppen för alla.
Det är en asfalterad yta med 20 platser med el. Och det är även möjligt att fylla färskvatten, tömma toakasett och gråvatten. Dock inget servicehus. Inga problem att få plats även med en större husbil.
Ställplatsen ligger ett stenkast från E20 strax väster om Eskilstuna. Trots närheten till motorvägen blev vi inte speciellt störda av trafiken. Visst hörs den men vi sov gott ändå.
På andra sidan av landsvägen finns en mindre skog där man kan rasta hunden, åtminstone när det är ljust.
Pris: 0 kr
Mariefreds camping
N. 59.264610°, O. 17.25519°
Mariefreds camping är en liten familjeägd campingplats som bara har öppet från april till och med oktober. De har 130 platser, samtliga på gräs.
Den ligger fint vid Mälaren och har en liten badstrand. Det ska även finnas ett hundbad men när vi var där i oktober var badet folktomt. Så det gick bra att låta Aksel bada vid den vanliga stranden.
Det finns en 2 km lång gångväg in till Mariefred men eftersom vi endast var där en natt så provade vi aldrig den.
Pris: 315 kr inklusive el under lågsäsong
Västervik resort
N 57.740694°, O. 16.66318°
Västervik resort är en stor campingplats med ca 900 platser som vi har stått på under två omgångar med blandat omdöme. Första gången var i oktober 2022 och då trivdes vi riktigt bra.
De har speciella asfalterade husbilsplatser med egen vattenkran och gråvattenavlopp på varje plats. Lite bökigt med gråvattnet dock om man inte har en slang att koppla på sin tank. Det finns även en vanlig gråvattenbrunn vid utfarten från området.
Flera tvättstugor finns på området och de kostar inget att använda. Dock var det lite si och så med bokning av maskinerna, det låg lite lösa lappar som mest var förvirrande.
Vid nästa tillfälle exakt en månad senare (mitten av november) var vatten och avlopp avstängda vid själva platserna. Det är ju inte konstigt med tanke på risken för förfrysning, men det enda stället där vi kunde fylla färskvatten var vid receptionen. Där krävdes att personalen följde med oss ut för att låsa upp förrådet och de stod sedan och väntade tills vi fyllt tanken.
Även gråvattentömningen vid utfarten var blockerad med en stor blomlåda. Inget av detta blev vi upplysta om när vi bokade och avgiften var densamma som gången dessförinnan. Det kändes mindre roligt!
Inom ett par kilometer finns ett par matvaruaffärer, så det är fullt möjligt att promenera dit.
Pris: 325 kr inklusive el och VA under lågsäsong.
Oskarshamn ställplats
N. 57.266941°, O. 16.45327°
I Oskarshamn finns det en ställplats vid gästhamnen (Brädholmen). Det finns ett 20-tal platser för husbilar ute på kajen, varav de flesta har el. Vi har varit där flera gånger under höst-vinter och då har vi varit 2-4 husbilar på plats. Utsikten är inte lika fin som i Karlskrona men läget är ändå bra.
Kommer du med Gotlandsbåten har du inte långt att åka. Faktum år att man från ställplatsen ser båten lägga till och avgå.
Sommartid kan det tydligen förekomma en del musik från närliggande restauranger men det är inget vi har märkt av.
Toalett och dusch finns vid hamnkontoret alldeles bredvid. Där finns också färskvatten och tömning. Notera dock att färskvattnet var avstängt när vi var där i januari.
För hundägaren är det inte så mycket runt själva ställplatsen men det tar inte mer än ca 10 minuter att gå in till centrum och Stadsparken.
Pris: 240 kr inklusive el under lågsäsong. Betalas via appen GoMarina eller i en automat utanför hamnkontoret.
Karlskrona- Handelshamnen
N 56.166331°, O 15.59367°
På denna ställplats har vi stått på vid två tillfällen. Här är det verkligen läget som är den stora behållningen. På kajen finns ett 20-tal platser med eluttag. Sommartid ska det tydligen finnas ännu fler enligt deras webbsida.
Vi har stått längst ut vid vattnet och haft fri utsikt över båttrafiken. Första gången vi var där blåste det rejält och snöbyarna drog in, då kändes det häftigt att sitta på första parkett.
Det ska finnas ett servicehus för gästhamnen längre bort men det har vi inte letat upp. En mindre barack finns i närheten av ställplatserna där det ska finnas dusch och toalett. På väggen utanför denna sitter en kran för färskvatten. När vi var där i januari fanns inte vredet kvar så vattnet kan ha varit avstängt för vintern. Gråvatten får man tömma några kilometer bort, bortanför Preem. Gråvattentömning fungerade även då vi var där i januari.
Från ställplatsen är det promenadavstånd in till centrum och flera affärer, caféer och restauranger. I staden finns några parker som passar för hundrastning. Men även en promenad ut på Stumholmen är uppskattat av både hund och människor. Karlskrona är en stad väl värd att utforska.
Pris: 220 kr inklusive el under lågsäsong betalas antingen i en automat eller via appen GoMarina.
First Camp- Malmö (Sibbarp)
N. 55.572489°, O. 12.90668°
Campingplatsen i Malmö har ca 380 platser varav majoriteten är på gräs. De har dock ca 25 platser på asfalt avsedda för husbilar och det är på dem vi har stått när vi har varit i Malmö.
Första gången är det lite svårt att hitta infarten, man måste passera skylten First Camp och svänga höger längre bort. Då syns snart bommarna. Troligtvis har infarten legat vid skylten en gång i tiden.
Den här campingen har de fräschaste servicehusen vi har sett. Toaletter, duschar, kök och tvättstuga finns. Färskvatten och tömning av gråvatten finns alldeles bredvid husbilsplatserna.
För hundägaren finns hela grönområdet vid Sibbarp till förfogande. Sommartid är det troligen rätt fullt med människor som solar eller har picknick. Vi har varit där under höst och vinter och då finns det gott om plats för Aksel och andra hundar att springa på. Dessutom har Svenska Brukshundsklubben en stor gräsyta bredvid campingen. Har de inga träningar på gång så kan man passa på att träna sin egen hund.
Tyvärr är det dock lite långt att gå till närmsta matvaruaffär så här får man passa på när man ändå är ute och åker med husbilen.
Pris: ca 300 kr inklusive el under lågsäsong (varierar beroende på storlek)